Arbetsmiljöverket granskar stöd till lokförare
Arbetsgivarens löfte till Arbetsmiljöverket att en ensam pendeltågsförare skulle nås av stöd inom 30 minuter har inte hållits, och kan inte hållas, skriver tidningen Arbetsvärlden. Nu granskar myndigheten det mobila stödet vid incidenter.
När tågvärdarna på pendeltågen i Stockholm försvann lovade arbetsgivaren att en stödbil skulle vara på plats inom 15 minuter i händelse av olyckor. Senare fick Arbetsmiljöverket ett löfte om att stöd ska sättas in inom 30 minuter. Enligt Arbetsvärlden kan stödet i verkligheten dröja upp till 80 minuter efter en olycka.
”Grundkravet är att stödet ska vara där inom 15 minuter och att en förare ska tas ur tjänst direkt vid påkörning. Det är viktigt att förstå att 15 minuter är en lång tid ensam vid en olycka”, säger huvudskyddsombudet Johan Puka till tidningen.
Efter en gemensam begäran från STs och Sekos skyddsombud genomförde Arbetsmiljöverket under onsdagen en inspektion av stödfunktionen och rutinerna vid olyckor. Skyddsombuden kräver att förare inte ska förväntas vidta några åtgärder efter en olycka samt att stöd ska finnas på plats inom 15 minuter i hela pendeltågsnätet.
”För förarna är det ett ordentligt traumatiserat tillstånd man hamnar i efter en påkörning. SJ vill få in att man kan ha en viss förväntan på en förare. Men vårt krav är tagen ur tjänst och inget att förvänta. Det tror vi att Arbetsmiljöverket kommer stödja”, säger Johan Puka till Arbetsvärlden.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.