Arbetsmiljön kan bli avtalsfråga

AVTALSRÖRELSEN2013-05-07

Arbetsmiljö och individuell lönesättning ser ut att bli de två stora frågorna i den kommande avtalsrörelsen på myndighetsområdet. Det bedömer STs förhandlingschef Åsa Erba-Stenhammar.

Under årets första månader har ST haft ett fyrtiotal regionala och centrala konferenser med över 300 förtroendevalda och medlemmar. En enkät har gått ut till alla avdelningar. Syftet har varit att ta reda på vilka problem som är aktuella inom myndighetsområdet, där Arbetsgivarverket är STs motpart.

– Sammantaget är det inga nya problem. Men frågor om arbetsmiljö, arbetsbelastning och organisation har kommit upp. Förändringstrycket i staten mattas inte av, säger STs förhandlingschef Åsa Erba-Stenhammar.

Ett annat viktigt ämnesområde är den individuella lönesättningen.

– Det är tydligt att vi har problem. Trots att det var tjugo år sedan staten gick ifrån tariffliknande lönesättning sitter inte den här typen av löneprocesser ännu.

Bristerna som medlemmar och förtroendevalda vittnar om är flera, enligt Åsa Erba-Stenhammar.

– Man får inget bra lönesamtal om man ens får något alls. Man vet inte varför man får den lön man får. Man vet inte hur man ska påverka sin lön. Allt det här är grundbultar i vårt löneavtal men ändå inte hundraprocentigt fungerande.

En tredje fråga är reseersättningar. Frågeställningen har ST haft med sig under 20 års tid, säger Åsa Erba-Stenhammar.

– Men 2012 var första gången vi lyckades få en rörelse över huvud taget i den frågan. Det var när vi kopplade ihop resorna med arbetsmiljön.

Industrins avtal blev treårigt. Åsa Erba-Stenhammar anser att om ST ska sälja tre års fredsplikt finns det utrymme för att ta upp flera principiella frågor i förhandlingarna med Arbetsgivarverket.

– Så var det inte när vi bara hade tolv månader att spela med.

ST samordnar sig fortlöpande med sju andra förbund inom Offentliganställdas förhandlingsråd, OFR. Parterna växlar yrkanden 19 juli.

Offentliganställdas förhandlingsråd

  • På myndighetsområdet förhandlar ST tillsammans med andra förbund inom Offentliganställdas förhandlingsråd, OFR/S, P, O. Förutom ST ingår Lärarförbundet, Ledarna, Försvarsförbundet, Vårdförbundet, Polisförbundet, Tull-kust och Officersförbundet. 

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Anders (ej verifierad) ons, 05/22/2013 - 16:58
Kör så de ryker! Vi har en lång väg att gå tills vi är där intentionerna i avtalen ligger. Precis som ni skriver bör arbetsgivaren få betala för den stress som finns på arbetsplatserna idag. Vi kanske bör testa arbetsgivaren ordentligt denna gången om de är intresserade av arbetsmiljön. Sedan för Guds skull , restid är arbetstid om det är för arbetet och inte vanlig transport till jobbet!

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA