Annons:

Arbetsmiljökrav på Migrationsverket

MIGRATIONSVERKET2015-12-15

Migrationsverket måste ta itu med arbetsmiljöproblemen vid ansökningsenheten. Arbetsmiljöverket ställer en rad krav på myndigheten efter en inspektion. Det finns stora brister i den psykosociala arbetsmiljön.

Den snabba ökningen av antalet asylsökande under hösten har lett till mycket oplanerad övertid och begränsade möjligheter till återhämtning för Migrationsverkets personal. Skyddsombudet Anna-Lena Hansson har slagit larm om arbetsmiljön, framför allt avseende ansökningsenheten på huvudkontoret i Norrköping:

”Arbetsmängden har ökat oerhört. Man arbetar väldigt mycket övertid, Migrationsverket anställer mycket medarbetare och vi är trångbodda i våra lokaler”, säger hon till Ekot.

I myndighetens lokaler i Norrköping sitter i dag cirka dubbelt så många anställda som de är byggda för, och vid flera tillfällen har asylsökande i brist på annat tak över huvudet övernattat i receptionen på huvudkontoret.

”Allting har hänt i så snabb takt med arbetsmängd, arbetstider och omsättning av chefer. Det är den psykosociala arbetsmiljön som är den största bristen”, säger sektionschefen Kent Jansson vid Arbetsmiljöverket till Ekot.

Nu kräver Arbetsmiljöverket att Migrationsverket gör en fördjupad undersökning av den psykosociala arbetsmiljön och ser över faktorer som arbetsmängd, att man jobbar vardagar och saknar tid för återhämtning och balans i arbetet. Arbetsmiljöverket bedömer att Migrationsverket saknar kompetens på området och kräver att företagshälsovården ska hjälpa till, uppger Ekot.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA