Arbetsmiljöenkät skjuts upp

HÖGSKOLAN2011-05-24

Chefer hoppar av, arbetsbelastningen är hård och samverkan mellan fack och arbetsgivare fungerar illa på Linnéuniversitetet. En utlovad arbetsmiljöenkät har skjutits upp flera gånger. Anledningen är att rektor vill ändra enkätfrågorna.

Personalföreträdarna har drivit på för en enkät om hur de anställda på det nybildade universitetet mår – Linnéuniversitetet bildades 1 januari 2010, som en sammanslagning av Högskolan i Kalmar och Växjö universitet. Arbetsbelastningen har varit hård under processen.

Ett annat problem är att chefsavhopp lett till att de flesta avdelningar i den centrala förvaltningen saknar ordinarie chefer.

Arbetsmiljöverket har varit inkopplat, och en arbetsmiljöundersökning var inplanerad till oktober 2010. Men den sköts upp, och nästa bud var mars i år.

Men enkäten, som utarbetats av en partsgemensam grupp, har ännu inte skickats ut. Orsaken är att rektor Stephen Hwang reagerade mot innehållet och sände frågorna till Karlstads universitet för utvärdering.

– Frågorna var ställda så att de troligtvis skulle ge ett negativt svar. Jag kan inte med gott samvete skicka ut en sådan enkät, säger Stephen Hwang.

Därefter har han beställt en ny enkät från Karlstads universitet.

Huvudskyddsombudet Margaretha Bjerker reagerar starkt mot Stephen Hwangs agerande. Arbetsmiljöarbetet ska bedrivas i samverkan, framhåller hon.

– Men det har inte skett.

Skyddsombuden har nu begärt ett nytt möte med Arbetsmiljöverket.

STs sektionsordförande Annika Aronsson berättar att tre tillfrågade rekryteringsföretag tackat nej till uppdraget att hitta en ny universitetsdirektör till Linnéuniversitetet.

– I vår värld är det nog ganska känt hur det är här, kommenterar hon.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA