Arbetsmarknadspolitiken förstärks
Regeringen öser pengar över Arbetsförmedlingen i årets budgetproposition. Det är inte enbart av godo, anser fackliga företrädare på myndigheten.
Regeringen vill öka anslaget till Arbetsförmedlingens interna kostnader från 5,9 till 7,2 miljarder kronor. Det är en ökning med mer än 20 procent. Även resurserna för arbetsmarknadspolitiska åtgärder fylls på rejält, från 7,4 till 8,3 miljarder kronor.
Orsaken är att regeringen räknar med att förra årets återhämtning på arbetsmarknaden stannar av och att arbetslösheten ökar igen nästa år. Regeringen vill att Arbetsförmedlingen ska ha tätare kontakt med de långtidsarbetslösa och med dem som riskerar långvarig arbetslöshet. När det gäller de arbetsmarknadspolitiska programmen räknar regeringen med att de kommer att ha i genomsnitt 182 000 deltagare per månad under 2012.
Av tillskottet till Arbetsförmedlingens förvaltningskostnader går drygt 200 miljoner kronor till ett nytt ärendehanteringssystem, som ska förbättra integritetsskyddet när myndigheten hanterar personuppgifter. Lars-Erik Backström, vice ordförande i ST inom Arbetsförmedlingen, tror att pengarna ändå räcker till att anställa uppemot 2 000 nya arbetsförmedlare. Han är tveksam till om detta är det bästa för Arbetsförmedlingen.
– Problemet är vad som händer året därpå. Många kommer att vara visstidsanställda, och vi hinner kanske knappt få in dem i produktion innan de måste sluta. Det är en stor ansträngning och det blir väldiga slitningar i organisationen.
Ett bättre alternativ, anser han, vore att anställa lite färre personer – men på fasta jobb. Däremot är han odelat positiv till förstärkningarna av insatserna för de arbetslösa.
– Nu får vi större möjligheter att ha kvalitativa insatser för långtidsarbetslösa.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.