Arbetslösheten har minskat kraftigt
Arbetslösheten har gått ned från 7,9 procent till 6,7 procent det senaste året. Både långtidsarbetslösheten och arbetslösheten bland unga har minskat kraftigt, enligt siffror från Arbetsförmedlingen.
Antalet långtidsarbetslösa fortsätter att minska, visar Arbetsförmedlingens statistik. I juli hade 159 000 arbetslösa varit utan jobb i minst tolv månader. Det är närmare 31 000 färre än samma månad förra året, rapporterar myndigheten.
Samtidigt har antalet arbetslösa ungdomar minskat med 30 procent mellan juni 2021 och juni 2022. I juni 2021 var andelen inskrivna unga arbetslösa 9,6 procent, att jämföra med 7,5 procent i juni i år. Det är den lägsta siffran sedan 2008, skriver regeringen i ett pressmeddelande. Sedan juni förra året har antalet långtidsarbetslösa ungdomar minskat med 24 procent.
”Vi har en mycket positiv utveckling på svensk arbetsmarknad där arbetslösheten fortsätter att minska på bred front och över hela landet. Vi ser att branscher där många unga arbetar, såsom besöksnäringen, restaurangbranschen och handeln har återhämtat sig med kraft efter pandemin och suget efter arbetskraft är stort”, kommenterar arbetsmarknads- och jämställdhetsminister Eva Nordmark statistiken i regeringens pressmeddelande.
Totalt var närmare 340 000 personer arbetslösa i slutet av juli. Det är enligt Arbetsförmedlingen 69 000 personer färre än samma månad förra året. Samtidigt redovisar myndigheten att arbetslösheten ökat från 6,6 procent i maj till 6,7 procent i juni, vilket dock är en normal säsongsvariation. Att arbetslösheten stiger något under sommaren beror främst på att de som avslutat sina gymnasie- eller universitetsstudier skriver in sig på Arbetsförmedlingen.
”I vår prognos i juni beskrev vi en till stora delar fortsatt positiv utveckling på arbetsmarknaden, men det finns orosmoln som kriget i Ukraina och inflationen som påverkar läget. Dessutom är långtidsarbetslösheten även fortsättningsvis en stor utmaning. Här krävs en kombination av olika insatser inom arbetsmarknadspolitiken, men också inom andra politikområden. Ska Arbetsförmedlingen göra mer krävs dessutom mer resurser, vilket vi för en fortsatt dialog med vår uppdragsgivare om”, understryker myndighetens generaldirektör Maria Mindhammar i ett pressmeddelande.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.