Arbetslösheten förra året lägst på tio år

ARBETSMARKNAD2019-01-15

Arbetslösheten blev under 2018 den lägsta på tio år, konstaterar Arbetsförmedlingen. Samtidigt var antalet nyanmälda lediga jobb på en hög nivå och antalet som berörts av varsel få.

Arbetslösheten sjönk under 2018 till sju procent. Senast arbetslösheten var så låg var 2008, konstaterar Arbetsförmedlingen i den senaste årsstatistiken. Totalt var 344 000 personer inskrivna som arbetslösa på Arbetsförmedlingen vid slutet av 2018, samtidigt som antalet personer varslade om uppsägning var mycket få.

”Den svenska arbetsmarknaden är fortsatt stark och vår prognos för utvecklingen på arbetsmarknaden visar på en fortsatt god efterfrågan på arbetskraft under 2019”, kommenterar Arbetsförmedlingens analyschef Annika Sundén i ett pressmeddelande.

Antalet inskrivna arbetslösa har minskat bland alla kategorier i arbetskraften – bland kvinnor och män, inrikes och utrikes födda och oavsett utbildningsnivå – jämfört med december förra året. Men fortfarande saknar en stor del av dem som är inskrivna som arbetslösa den kompetens som arbetsgivarna vill ha.

”Vi har fortfarande många arbetssökande som har svårt att få fäste på arbetsmarknaden. För att inte fler ska fastna i längre tider utan arbete behövs därför en mix av insatser: reguljär utbildning, subventionerade anställningar och lägre trösklar in på arbetsmarknaden”, konstaterar Annika Sundén.

Under hela förra året varslades totalt knappt 36 000 personer om uppsägning. Under 2000-talet har nivån bara varit lägre vid tre tillfällen, år 2000 var antalet 28 000, år 2007 30 000 och 2017 35 000.

Samtidigt har inflödet av nya lediga platser till Arbetsförmedlingen varit mycket högt. Under 2018 anmäldes i genomsnitt 110 000 nya platser per månad. Sett i ett historiskt perspektiv är det en mycket hög nivå, skriver Arbetsförmedlingen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA