Arbetslösa mår sämre än yrkesverksamma

HÄLSA2019-08-15

Arbetslösa skattar sin hälsorelaterade livskvalitet sämre än de som har ett jobb. Särskilt markant är skillnaden vad gäller ångest och depression, visar en studie vid Umeå universitet, som tidningen Arbetsliv uppmärksammar.

”Studien understryker vilken vinst för folkhälsan det faktiskt innebär att minska arbetslösheten”, kommenterar Fredrik Norström, forskare vid Institutionen för epidemiologi och global hälsa vid Umeå universitet på lärosätets webbplats.

Resultaten visar att arbetslöshet leder till en försämring av den hälsorelaterade livskvaliteten med 9,6 procent, utifrån ett vedertaget frågebatteri med fem frågor. 24 procent fler bland de arbetslösa än bland de yrkesverksamma upplevde problem med ångest och depression.

”Resultaten kan tolkas som att mervärdet av att ha ett arbete gör att det är värt att ’offra’ livstid för att få en bättre hälsorelaterad livskvalitet”, säger Fredrik Norström.

Studien genomfördes 2016 bland 2 500 slumpmässigt utvalda personer. 39 procent svarade; 113 personer som varit arbetslösa under minst ett halvt år de senaste tre åren och 724 som varit yrkesverksamma.

Studien är del av projektet ”Är en bättre folkhälsa värd sitt pris” som är finansierat med statliga medel genom Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd, Forte.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Jan Hedblom (ej verifierad) mån, 08/19/2019 - 11:15
Jag skulle tro att detta beror på att man har urholkat ersättningen vid arbetslöshet så enormt mycket. Var själv arbetslös för 15 år sedan då hade man en dräglig tillvaro. Har precis blivit arbetslösa nu igen ersättningen är så låg att man är tvungen att isolera sig själv och som tur är har jag inga barn att försörja som jag hade för 15 år sedan.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA