Arbetsgivarverket värnar lokala avtal

ARBETSGIVARVERKET2011-06-13

Arbetsgivarverket går emot Långtidsutredningens förslag om låga ingångslöner för att sänka trösklarna in på arbetsmarknaden. Det skulle försvåra statens lokala lönebildning.

I ett remissyttrande till regeringen är Arbetsgivarverket kritiskt till förslaget att reglera lägstalöner i centralt träffade kollektivavtal. Det skulle motverka individuell lönesättning och lokal lönebildning inom de statliga verksamheterna, anser myndigheten.

”Arbetsgivarverket reglerar inte lönenivåer eller ingångslöner siffermässigt i centrala kollektivavtal. Tyngdpunkten i lönebildningen sker på lokal nivå med en individuell lönesättning som redan tar hänsyn till individens förutsättningar för specifika arbetsuppgifter”, säger nationalekonomen Roger Vilhelmsson på Arbetsgivarverket i ett pressmeddelande.

Arbetsgivarverket avvisar också Långtidsutredningens resonemang om att turordningsreglerna, omplaceringskravet och återanställningsrätten vid övertalighet skulle kunna avskaffas och ersättas med uppsägningsavgifter som ökar med den uppsagdes anställningstid. Diskussioner kring anställningsskyddet är enligt Arbetsgivarverket i första hand en fråga för arbetsmarknadens parter.

I yttrandet skriver Arbetsgivarverket att myndigheten delar Långtidsutredningens uppfattning att sänkt värnskatt är att föredra framför ytterligare ett jobbskatteavdrag. För personer med högre inkomster och arbetstagare i akademikeryrken ger ytterligare jobbskatteavdrag inget incitament att öka sin arbetstid. Sänkt värnskatt gör också att det blir mer lönsamt med högre utbildning, resonerar Arbetsgivarverket i yttrandet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA