Arbetsgivarverket värnar lokala avtal
Arbetsgivarverket går emot Långtidsutredningens förslag om låga ingångslöner för att sänka trösklarna in på arbetsmarknaden. Det skulle försvåra statens lokala lönebildning.
I ett remissyttrande till regeringen är Arbetsgivarverket kritiskt till förslaget att reglera lägstalöner i centralt träffade kollektivavtal. Det skulle motverka individuell lönesättning och lokal lönebildning inom de statliga verksamheterna, anser myndigheten.
”Arbetsgivarverket reglerar inte lönenivåer eller ingångslöner siffermässigt i centrala kollektivavtal. Tyngdpunkten i lönebildningen sker på lokal nivå med en individuell lönesättning som redan tar hänsyn till individens förutsättningar för specifika arbetsuppgifter”, säger nationalekonomen Roger Vilhelmsson på Arbetsgivarverket i ett pressmeddelande.
Arbetsgivarverket avvisar också Långtidsutredningens resonemang om att turordningsreglerna, omplaceringskravet och återanställningsrätten vid övertalighet skulle kunna avskaffas och ersättas med uppsägningsavgifter som ökar med den uppsagdes anställningstid. Diskussioner kring anställningsskyddet är enligt Arbetsgivarverket i första hand en fråga för arbetsmarknadens parter.
I yttrandet skriver Arbetsgivarverket att myndigheten delar Långtidsutredningens uppfattning att sänkt värnskatt är att föredra framför ytterligare ett jobbskatteavdrag. För personer med högre inkomster och arbetstagare i akademikeryrken ger ytterligare jobbskatteavdrag inget incitament att öka sin arbetstid. Sänkt värnskatt gör också att det blir mer lönsamt med högre utbildning, resonerar Arbetsgivarverket i yttrandet.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.