Bild: Arbetsgivarverket, Kennerth Kullman/Mostphotos

Arbetsgivarverket förvånas över lönekriterier

REGERINGSKANSLIET2023-12-01

Regeringskansliets direktiv om att de opolitiska tjänstemän som jobbar med att genomföra Tidöavtalet ska få större lönehöjningar förvånar även Arbetsgivarverket. ”Det öppnar upp för misstolkningar”, säger förhandlingschefen Anna Falck till Dagens Nyheter.

ST informerade redan i förra veckan Arbetsgivarverkets förhandlingschef Anna Falck om den nya formulering som dykt upp i löneöversynen på Regeringskansliet. Anna Falck anser enligt Dagens Nyheter att det kan vara problematiskt om Regeringskansliet, som är en politiskt styrd myndighet, hänvisar till Tidöavtalet.

”Det öppnar upp för misstolkningar. Det har gått snett”, säger Anna Falck till Dagens Nyheter.

Enligt henne kan hänvisningen till Tidöavtalet ge en känsla av att man vill påverka rollen som opolitisk tjänsteman, i stället för att låta lönesättningen handla om hur de anställda utför sina arbetsuppgifter.

I en kommentar till tidningen skriver Regeringskansliets HR-direktör Daniela Eriksson att avsikten med formuleringarna om Tidöavtalet var att ge exempel på områden där det är särskilt viktigt att säkerställa verksamhetens mål och kompetensförsörjningsbehov.

”Att biträda regeringen i genomförandet av sin politik, som bland annat regeringsförklaringen och Tidöavtalet ger uttryck för, är förstås självklart. Jag vill förtydliga att Regeringskansliets lönesättande chefer i år, såväl som tidigare år, ska prioritera skickliga medarbetare som har presterat väl och åstadkommit efterfrågade resultat inom alla verksamhetsområden”, skriver Daniela Eriksson till Dagens Nyheter.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA