Arbetsgivarna vinner i tvister om las
Arbetsgivarna får ett allt större spelrum att strunta i turordningsreglerna vid uppsägning. Det hävdar forskaren Catharina Calleman, som granskat Arbetsdomstolens domar 2008-2010.
Catharina Calleman, lektor vid Örebro universitet, drog redan i sin avhandling för tolv år sedan slutsatsen att skyddet mot godtycke vid uppsägningar var svagt. Den granskning hon nu har gjort tyder på att turordningsreglerna fått en ännu svagare ställning under senare år.
Av de tio tvister som gått till Arbetsdomstolen under 2008-2010 vann arbetsgivarsidan åtta.
”Till exempel tänjer domstolen på vad som kan ingå i begreppet arbetsbrist, och arbetsgivarens önskemål om att sänka löner och att bli av med lågpresterande anställda tillmötesgås”, förklarar hon i ett pressmeddelande.
Det kan ske genom att arbetsgivaren pekar ut arbetsbrist enbart för vissa arbetsuppgifter eller vissa arbetstagare.
Arbetsgivare kan också använda sig av omplacering för att bli av med oönskade anställda. När en medarbetare med lång anställningstid erbjuds andra, sämre arbetsuppgifter tackar personen kanske nej, och då kan arbetsgivaren gå vidare med uppsägning.
Catharina Calleman tycker att kritiken mot ”stelbenta regler” i lagen om anställningsskydd, las, inte stämmer överens med verkligheten:
”Genom att tänja på reglerna går arbetsgivarens och arbetsledningsrättens intressen redan i dag vinnande ur tvisten på bekostnad av anställningsskyddet.”
Granskningen av Arbetsdomstolens domar ingår i en ny bok om rätten i den ekonomiska krisen, skriven av forskare vid Örebro universitet.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.
Man borde se över reglerna och stärka LAS omgående.