”Arbetsgivarna blåser till strid”

AVTAL2003-12-15

Lägre pensioner och kortare uppsägningstider. Det innebär Arbetsgivarverkets bud i avtalsrörelsen.

Budet överlämnades till ST och de övriga förbunden i förhandlingskartellen OFR, Offentliganställdas förhandlingsråd, den 19 januari.

– Det betyder att Arbetsgivarverket blåser till strid i avtalsrörelsen, säger STs förhandlingschef Johan Tengblad.

– Arbetsgivarna vill införa en ny, avgiftsbaserad avtalspension, och det på nivåer som innebär sänkta avtalspensioner, säger han.

Arbetsgivarverket vill också höja pensionsåldern för flera grupper, som officerare och flygtrafikledare.

De föreslagna försämringarna i trygghetssystemet innebär bland annat att avgifterna till Trygghetsstiftelsen mer än halveras, att uppsägningstiden kortas och att man måste ha varit anställd en viss tid innan trygghetsreglerna börjar gälla fullt ut.

Dessutom vill Arbetsgivarverket minska antalet semesterdagar för anställda i de statliga affärsverken från nuvarande 34 dagar till 25 dagar.

Den 19 januari lämnade också OFR sina avtalskrav för myndighetsområdet till Arbetsgivarverket.

I likhet med tidigare avtalsrörelser har OFR inte preciserat lönekraven i procent eller krontal, utan kräver likvärdig löneutveckling i förhållande till den konkurrensutsatta sektorn på den privata arbetsmarknaden.

OFR vill ha en så kallad stupstock, som innebär att om de lokala parterna inte kommer överens om fördelningen ska varje individ få en garanterad löneutveckling i procent och kronor.

Avtalet ska också ta upp principer och riktlinjer för en god arbetsmiljö, en grund för ett lokalt partsgemensamt arbete mot stress, dold övertid och tysta arbetsplatser.

Övertidsutrymmet ska minskas till 100 timmar, anser OFR.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA