Arbetsgivarkritik mot rehabiliteringsförslag

AGV2008-02-08

Arbetsgivarverket anser att arbetsgivarnas ansvar måste förtydligas i regeringens förslag om stärkt rehabiliteringskedja.

Av:  Rita Rusanen

Regeringens förslag innebär att om den sjukskrivne inte kan återgå till sitt ordinarie arbete efter tre månaders sjukskrivning ska man pröva om det finns något annat lämpligt arbete hos arbetsgivaren.

Efter sex månader ska det prövas om personen kan komma tillbaka till sin arbetsgivare. I annat fall ska arbetsförmågan prövas mot hela arbetsmarknaden. Om den sjuke anses klara ett annat jobb ska sjukpenningen dras in.

Arbetsgivarverket skriver i sitt remissvar till regeringen att arbetsgivarens rehabiliteringsansvar behöver preciseras.

Verket hävdar också att ansvarsfördelningen är för otydlig mellan Försäkringskassan, socialtjänsten, hälso- och sjukvården och Arbetsförmedlingen.

Bedömningskriterier som används inom socialförsäkringen och arbetsmarknadspolitiken måste bli mer enhetliga.

Enligt Arbetsgivarverkets uppfattning är arbetstagaren ur ett arbetsrättsligt perspektiv inte skyldig att tacka ja till ett omplaceringserbjudande utanför arbetsskyldigheten innan frågan om återgång i ordinarie arbete är utredd.

Förslaget att i lag införa en rätt till ledighet för att vid sjukdom prova annat arbete anser verket är bra.

Verket anser också att reglerna skulle kunna vara enklare och mer överskådliga än i förslaget.

Dessutom är det enligt Arbetsgivarverket tveksamt

om de resurser och den kompetens som krävs för att införa reglerna finns redan till den 1 juli 2008.

I övrigt anser Arbetsgivarverket att det är bra att det finns en strävan att ge den sjukskrivne ett större eget ansvar i processen.

Försäkringskassan kan kräva att den anställde som gör anspråk på sjukpenning ska lämna in ett intyg från arbetsgivaren med uppgift om de möjligheter som finns på arbetsplatsen att ta tillvara den anställdes arbetsförmåga.

Arbetsgivarverket säger ändå ja till förslaget i sin helhet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA