Arbetsgivare vill minska facklig tid

FÖRTROENDEMANNALAGEN2009-05-12

Det blir allt vanligare att arbetsgivare ifrågasätter omfattningen av den fackliga förtroendemannatiden. »Jag har förhandlat om detta på fyra ställen den senaste tiden«, säger STs ombudsman Pia Rothe.

Under en kort period har Pia Rothe, ST-ombudsman för region väst, förhandlat om förtroendemannatiden med fyra olika
arbetsgivare: Statens institutionsstyrelse, Karlstads universitet, Arbetsförmedlingen och Mälardalens högskola.

– Jag kan bara konstatera att det fackliga arbetet och tidsåtgången ifrågasätts allt mer i dessa bistra tider, säger hon.

Okunskap bland arbetsgivare

Hittills har det gått att hålla emot arbetsgivarens vilja att dra ned på tiden för fackliga förtroendeuppdrag, men Pia Rothe blir ibland förvånad över den okunskap som råder. Det finns arbetsgivare som inte är pålästa om lagens krav.

Förtroendevalda har rätt att utöva sina fackliga uppdrag på arbetstid. Enda kravet, enligt förtroendemannalagen, är att man är utvald av sitt förbund och anmäld skriftligen till sin arbetsgivare.

I lagen anges dock inte i vilken omfattning man får vara ledig från arbetet, utan enbart att en förtroendevald ska få ledigt den tid som krävs för att kunna företräda medlemmarna i olika frågor.

Regleras i avtal

Ofta regleras förhållandet mellan det ordinarie arbetet och förtroendemannatiden i avtal mellan arbetsgivare och fack. Pia Rothe säger att det handlar om att i förväg uppskatta hur omfattande uppdraget är.

– Vi ser bland annat till arbetsplatsens storlek och uppdraget som sådant, till exempel hur många möten som ingår.

Ett annat problem som Pia Rothe stött på är att arbetsgivare tror att det är de som väljer ut vilka fackliga representanter som ska delta vid olika möten.

– Det är inte upp till arbetsgivaren att utse fackliga representanter, utan det står klart och tydligt i förtroendemannalagen att det är facket som väljer vilken företrädare man vill ha för olika uppgifter.

Pia Rothe.
Pia Rothe.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsrätt ST
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA