Arbetsgivare vill ha nollavtal

AVTAL2009-09-10

Inga centrala påslag, ökad lönespridning och bort med ”rigida” regler om arbetstider, anställningstider och turordningar. Så öppnar Almega, tjänsteföretagens arbetsgivarorganisation, avtalsrörelsen.

Av:  Eva Spira

Almegas vd Jonas Milton inledde dagens presskonferens med att säga att han var ”genuint bekymrad” över den sjunkande fackliga organisationsgraden och menade att det är viktigt att kollektivavtalen får en legitimitet på arbetsplatserna.

Däremot ansåg han att kollektivavtalen inte skulle innehålla några riktmärken för löneökningar.

– Det ska inte vara några centrala påslag, inga låglönesatsningar eller kvinnopotter. Lönebildningen ska ske lokalt, sade Jonas Milton.

Individgarantier ska inte finnas och alla har inte rätt till någon löneutveckling: Den som ägnar sin tid åt älgjakt ska ha mindre betalt än den som satsar på sitt jobb, enligt Almegas vd.

På frågan om vad som händer med dem som inte får någon löneutveckling och därmed får en reallönesänkning svarade Jonas Milton:

– Det är väl en signal om att de bör byta jobb eller karriär. Vi måste tala i klartext.

Jonas Milton vill också ha bort nuvarande ”rigida bestämmelser” om arbetstider, anställningsformer och turordningar.

Han förklarade också att man inom näringslivet var överens om inriktningen och att det inom Almega inte fanns något mandat för att lägga in löneökningar i de centrala avtalen.

Bland STs medlemmar är det de bolagsanställda som har Almega som motpart.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA