Arbetsgivare hoppar av förhandlingarna

KOLLEKTIVAVTAL2015-09-04

Förhandlingarna mellan PTK och Svenskt Näringsliv om trygghet vid anställning och omställning har ännu en gång brakat samman. Svenskt Näringsliv hoppar av för att man tycker att motparten är alltför splittrad.

Svenskt Näringsliv lämnar de så kallade omställningsförhandlingarna med PTK. Som skäl anger arbetsgivarna att motparten är alltför oenig. ”Orsaken är att akademikerförbunden inom PTK inte är överens med den stora majoriteten PTK-förbund om hur ett nytt omställningsavtal ska kunna utformas” skriver Svenskt Näringsliv i ett pressmeddelande.

Men enligt PTK är det en minoritet av förbunden som gått ut med kritik mot förhandlingarnas utgångspunkter.

”Vi har en stor och tydlig majoritet inom PTK som vill fullfölja förhandlingarna för att se om det fanns en möjlighet att nå en enighet med motparten om de förändringar vi ville se” kommenterar PTKs ordförande Cecilia Fahlberg i ett pressmeddelande.

Sacoförbunden inom PTK kan inte acceptera Svenskt Näringslivs önskemål om ett kollektivavtal som avskaffar turordningsreglerna och kretsindelningen vid arbetsbristuppsägningar, själva hjärtat i lagen om anställningsskydd. Sådana försvagningar av anställningsskydet skulle rubba styrkeförhållandena ute på arbetsplatserna till det lokala fackets nackdel, argumenterade Sacoförbunden.

Visserligen har PTKs förhandlingschef, Niklas Hjert, hela tiden försäkrat att PTK inte skulle medverka till en försvagning av facken lokalt. Men det har inte övertygat Sacoförbunden. Sveriges Ingenjörers förhandlingschef Camilla Frankelius är därför nöjd över att förhandlingarna tar slut.

”Jag är mycket glad för att detta förslag på avtal inte drevs igenom. Inte bara för sitt märkligt dåliga innehåll utan också därför att det inte finns en långsiktig och hållbar samsyn kring detta. Det hade varit förödande för lokalt fackligt arbete eftersom det i praktiken inte längre skulle finnas något att förhandla om” säger hon till tidningen Ingenjören.

Svenskt Näringslivs vice VD, Christer Ågren, är mindre nöjd.

”Akademikerförbunden prioriterar uppenbarligen möjligheten att lokalt kunna förhandla fram avgångsvederlag före betydande satsningar på kompetensutveckling. Det är beklagligt” kommenterar han i ett pressmeddelande.

För en uppluckring av anställningsskyddet hade arbetsgivarsidan varit redo att avsätta pengar till kompetensutveckling för den som blir av med jobbet. Parterna hade talat om 1,2 miljarder kronor årligen.

Paraplyorganisationen PTK representerar 25 fackförbund som organiserar omkring 850 000 tjänstemän i privat sektor.

Omställningsförhandlingarna startade hösten 2012. Ett år senare gjorde parterna halt. Först våren 2015 var man åter överens om att förhandla. Under september och oktober var därför flera träffar bokade som nu inte blir av.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA