Arbetsgivare emot nytt sjukpenningförslag
Tillsammans med ordförandena för Svenskt Näringsliv och Sveriges kommuner och landsting, SKL, går Arbetsgivarverkets chef Eva Liedström Adler emot regeringens förslag om utökat rehabiliteringsansvar för arbetsgivare.
I en gemensam debattartikel i Dagens Industri skriver generaldirektör Eva Liedström Adler tillsamman med Carola Lemne, Svenskt näringsliv, och Håkan Sörman, SKL, att en återinförd medfinansiering för en sjukpenning utan bortre gräns får allvarliga konsekvenser för alla arbetsgivare. De ökade kostnaderna för medfinansiering kommer att uppgå till miljardbelopp. En liknande modell prövades under 2005–2007 och avskaffades eftersom den förfelade sitt syfte, skriver de tre:
”Den ledde inte till att sjukskrivna medarbetare återgick i arbete. Tvärtom, den försvårade för personer med ohälsorisk att få arbete, eftersom arbetsgivare blev än mer försiktiga vid rekrytering” skriver de tre.
Trots god arbetsmiljö och förebyggande arbete kan arbetsgivare inte alltid påverka sjukfrånvaron. Många sjukfall orsakas av faktorer utanför arbetsplatsen. Medarbetare skadas under fritidsaktiviteter, eller får problem i sin livssituation som påverkar hur de mår. Ibland blir sjukfrånvaron lång i väntan på medicinsk behandling, skriver arbetsgivarföreträdarna.
”Arbetsgivare har redan mycket starka ekonomiska drivkrafter att vara aktiva. Förutom sjuklön, arbetsgivaravgift som finansierar sjukförsäkringen och premier för kompletterande kollektivavtalad sjukförsäkring innebär sjukfrånvaro betydande kostnader för produktionsbortfall och vikarier”, skriver de i debattartikeln.
Enligt arbetsgivarna finns flera förslag som regeringen kan genomföra för att minska sjukfrånvaron. Att gå vidare och utveckla trepartssamtal mellan vården, arbetsgivaren och arbetstagaren i samband med sjukskrivning, som den parlamentariska Socialförsäkringsutredningen föreslagit, är ett av dem, skriver arbetsgivarföreträdarna och uppmanar regeringen att skrinlägga planerna på medfinansiering.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.