Arbetsgivare efterlyser samordning

SOCIALFÖRSÄKRINGAR2010-12-07

Arbetsgivarverket vill ha en tydligare samordning mellan sjukförsäkring och arbetslöshetsförsäkring. Det framkom i samband med en hearing med socialförsäkringsutredningen.

Socialförsäkringsutredningen är en parlamentarisk kommitté som har i uppdrag att se över socialförsäkringarna. Vid en hearing med arbetsmarknadens parter sa Arbetsgivarverkets socialförsäkringsexpert Tina Eriksson att verket har stora förhoppningar på en ny sammanhållen lagstiftning, där sjukförsäkringen och arbetslöshetsförsäkringen samordnas:

”Det är ett stort problem för de båda trygghetssystemen att sjukskrivna respektive arbetslösa upplever att de inte vet vilket stöd de kan förvänta sig från samhället. Försäkringarna är otydliga, upplevs ibland som godtyckliga och ger inte fullt ut den hjälp och trygghet individen efterfrågar vid sjukdom och arbetslöshet.”

Arbetsgivarverket vill också ha tydligare regler för rehabilitering. Med dagens regler förekommer det att alla inblandade – den sjukskrivne, arbetsgivaren, Försäkringskassan, hälso- och sjukvården, Arbetsförmedlingen och i slutändan kommunen – misstror varandras bedömningar, hävdade Tina Eriksson:

”Det finns inget gemensamt mål och ingen vill bli sittande med ansvaret för den berörda individen. I nuläget är huvudmannaskapet för rehabiliteringsarbetet inte tydligt för varken individen eller arbetsgivaren. Arbetsgivarverket menar att det vore önskvärt med en startpunkt, ett mittenparti där alla de åtgärder och insatser som är skäliga bör övervägas och prövas och slutligen, en bortre gräns, varefter arbetsgivaren inte kan avkrävas ytterligare insatser och någon annan tar över.”

Arbetsgivarverket efterlyser också tydligare arbetsrättsliga regler för när en person som inte längre kan fullgöra några arbetsuppgifter får sägas upp:

”Om regelverken samspelar ökar incitamenten för arbetstagaren att aktivt söka sig vidare till nya arbetsuppgifter som bättre matchar arbetsförmågan. Detta måste anses vara själva avsikten med rehabiliteringskedjan och måste även anses vara mer humant på sikt”, sa Tina Eriksson.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA