Bild: Alexander Armiento, Mostphotos

Arbetsförmedlingen vill behålla nivån på sina anslag

ARBETSFÖRMEDLINGEN2021-03-02

Arbetsförmedlingen vill att politikerna stoppar den planerade sänkningen av myndighetens förvaltningsanslag nästa år. Arbetslösheten har ökat och framtiden är svår att förutse, skriver myndigheten i sitt budgetunderlag.

Osäkerheterna som Arbetsförmedlingen pekar på gäller inte bara arbetsmarknadens utveckling under kommande år, efter pandemin. Ett annat frågetecken är den omdaning av Arbetsförmedlingen till en betydligt mindre myndighet som skrevs in i januariavtalet mellan regeringen och samarbetspartierna Centern och Liberalerna.

Reformen sköts upp ett år på grund av pandemin och slutdatum är nu 2022. Men ännu finns inga nya riktlinjer från regeringen. En promemoria från arbetsmarknadsdepartementet är aviserad att komma under våren.

Arbetsförmedlingen bedömer att anslagsnivån för förvaltningskostnaderna bör vara densamma 2022 som 2021. I regeringens budgetproposition för 2021 beräknades anslaget för 2022 till 600 miljoner kronor lägre än i år, inflationen inräknad: 7,3 i stället för 7,9 miljarder kronor.

”Den föreslagna anslagsnivån kommande år innebär att myndigheten behöver göra välgrundade prioriteringar mellan olika delar i uppdraget”, skriver Arbetsförmedlingen i sitt budgetunderlag.

Myndighetens generaldirektör Maria Mindhammar framhåller i en skriftlig kommentar till Publikt att det det är viktigt med långsiktiga budgetförutsättningar. Hon skriver också att myndigheten inväntar resultatet av förhandlingarna mellan regeringen och samarbetspartierna om reformeringen av Arbetsförmedlingen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA