Arbetsförmedlingen vann i domstol

ARBETSFÖRMEDLINGEN2022-05-04

Arbetsförmedlingen har rätt att avbryta en arbetsmarknadsutbildning om en person inte förmår tillgodogöra sig den. Ett sådant beslut går inte att överklaga, slår Högsta förvaltningsdomstolen fast i en dom.

Arbetsförmedlingen beslutade att avbryta en enskilds deltagande i en arbetsmarknadsutbildning utifrån bedömningen att denne inte kunde tillgodogöra sig utbildningen. Den berörda personen överklagade myndighetens beslut till förvaltningsrätten. Personen var fortsatt anvisad till jobb- och utvecklingsgarantin och hade rätt till ersättning för sitt deltagande där.

Förvaltningsrätten upphävde Arbetsförmedlingens beslut och återförvisade målet till myndigheten för omprövning av beslutet. Arbetsförmedlingen överklagade i sin tur förvaltningsrättens dom till kammarrätten som avslog överklagandet. Arbetsförmedlingen fullföljde sin talan till Högsta förvaltningsdomstolen.

Nu har Högsta förvaltningsdomstolen avgjort målet till Arbetsförmedlingens fördel. Enligt domen gäller processen enbart frågan om avvisningsbeslutet var riktigt och att en förutsättning för att den frågan ska kunna prövas är att avvisningsbeslutet får överklagas. Enligt domstolen var det överklagade avvisningsbeslutet inte ett beslut som får överklagas hos allmän förvaltningsdomstol, och det råder överklagandeförbud enligt förordningen om jobb- och utvecklingsgarantin.

Det finns enligt domen inte heller någon rätt till domstolsprövning av avvisningsbeslutet med stöd av konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA