Arbetsförmedlingen räknar med långvarig kris

ARBETSMARKNAD2020-05-05

Det dramatiskt ökade antalet varsel och uppsägningar gör att Arbetsförmedlingen förbereder sig för ett långvarigt krisläge på arbetsmarknaden. I ett pressmeddelande skriver myndigheten att den viktigaste uppgiften nu blir att ta hand om alla nyinskrivna. I det arbetet prioriteras matchningstjänster hos upphandlade leverantörer.

Pandemin har satt djupa spår på den svenska arbetsmarknaden. Sedan början av mars har 69 188 personer varslats om uppsägning. Enligt Arbetsförmedlingens senaste statistik varslades 26 773 personer om uppsägning under april. Bara under förra veckan varslades 6 270 personer om uppsägning. Det är 2 575 fler än för hela april förra året.

”Antalet personer berörda av varsel om uppsägning fortsätter att växa med mycket höga tal. Den senaste veckans varsel kommer framför allt från transport och industri”, kommenterar Arbetsförmedlingens analyschef Annika Sundén siffrorna i pressmeddelandet.

Om utvecklingen fortsätter bedömer myndigheten att arbetslösheten kommer att vara omkring elva procent i mitten av sommaren. Det motsvarar ungefär 570 000 inskrivna arbetslösa.

Generaldirektör Maria Mindhammar konstaterar i pressmeddelandet att osäkerheten är stor men att myndigheten räknar med att krisen varar året ut och att effekterna blir långvariga.

Därför prioriterar Arbetsförmedlingen nu om sina insatser. Den viktigaste uppgiften blir enligt myndigheten att ta hand om alla nyinskrivna, så att de får sin ersättning och kommer vidare med att söka jobb eller utbildning. För dem som varit inskrivna på Arbetsförmedlingen i minst tre månader och ännu inte räknas som långtidsarbetslösa, kommer myndigheten att prioritera matchningstjänster hos upphandlade leverantörer.

”Vi vet att det är just i den här gruppen som våra matchningstjänster är som mest effektiva och kan göra nytta i stor skala”, kommenterar Maria Mindhammar myndighetens planer i pressmeddelandet.

För de långtidsarbetslösa kommer myndigheten att prioritera utbildning och förlängning av pågående insatser.

Trots de omfattande insatserna bedömer Arbetsförmedlingen att myndigheten inte kommer att kunna göra av med hela budgeten under 2020. Myndigheten räknar med att lämna tillbaka 3 miljarder kronor av totalt 24,3 miljarder kronor i oförbrukade programmedel och aktivitetsstöd vid årets slut. En viktig orsak är enligt pressmeddelandet de kraftigt försämrade möjligheterna att få ut arbetssökande i subventionerade anställningar.

”Vi står inför en oerhört stor utmaning, men jag känner en trygghet i alla professionella medarbetare och att regeringen noga följer utvecklingen och även fortsatt ger myndigheten förutsättningar att hantera situationen”, kommenterar Maria Mindhammar läget i pressmeddelandet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA