Annons:

Bild: Sveriges Kommuner och Regioner

Arbetsförmedlingen nekar kommuner ersättning

ARBETSFÖRMEDLINGEN2023-10-06

Arbetsförmedlingen säger efter en juridisk bedömning nej till att kommuner ska kunna anlitas som externa aktörer och få ersättning från myndigheten. Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, är kritiska. ”Kommunernas vilja att ta fler från bidrag till arbete borde omfamnas, inte ratas”, menar SKRs ordförande Anders Henriksson.

I ett pressmeddelande skriver SKR att organisationen länge velat att kommunerna ska få en tydligare roll inom arbetsmarknadspolitiken. Nu har Arbetsförmedlingen efter en juridisk bedömning kommit fram till att man inte ser något utrymme att låta kommuner utföra insatser med ersättning från myndigheten. SKR kommer att driva frågan vidare i diskussioner med regeringen, skriver organisationen.

”Det är uppenbart att både regeringen och Arbetsförmedlingen behöver tänka nytt för att prioritera ett arbete för att få de som länge stått utanför arbetsmarknaden, till jobb. Kommunerna, som möter dessa personer, i deras vardag och i deras svårigheter, kan skapa insatser som leder hela vägen till jobb”, kommenterar SKRs ordförande Anders Henriksson organisationens ståndpunkt i pressmeddelandet.

Enligt SKR har kommunerna länge gjort omfattande arbetsmarknadspolitiska insatser utan att vara någon erkänd eller finansierad del av den nationella arbetsmarknadspolitiken, framför allt för arbetslösa med ekonomiskt bistånd.

Bakom kommunernas engagemang ligger Arbetsförmedlingens bristande lokala närvaro, skriver SKR i pressmeddelandet. Det är också kommunerna som via kostnaderna för ekonomiskt bistånd har ansvaret för många av dem som berörs, framhåller organisationen.

”Arbetsmarknadspolitiken behöver både fristående leverantörer och kommunernas insatser. Många individer behöver dessutom insatser från båda parter parallellt. Kommunernas vilja att ta fler från bidrag till arbete borde omfamnas, inte ratas”, menar Anders Henriksson.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA