Arbetet kan stoppas

PASS2005-10-18

Efter knappt två veckor med de nya passen har fyra av femton anställda på passavdelningen vid Stockholm City sjukskrivits på grund av stress. Nu hotar STs skyddsombud att stoppa arbetet.

Jan Ingemarsson, civilanställd hos polisen i Stockholm City, har en lång diskussion med en bekymrad man vid passexpeditionens disk. Mannen ansökte om pass i slutet av september, men ännu har det inte kommit. Jan Ingemarsson talar om att man kan åka till Arlanda och ordna ett tillfälligt pass, vilket kostar 980 kronor.

De nya passen infördes den 1 oktober. Dessförinnan fick polisens passenheter in mängder av ansökningar, eftersom många ville ha det gamla passet med längre giltighetstid. Högen av väntande ärenden växte ytterligare då Rikspolisstyrelsen beslöt att stänga det gamla systemet veckan innan det nya togs i drift.

Det nya passystemet har sedan 1 oktober drabbats av otaliga driftstörningar, ibland korta stunder och ibland i timmar.

– Datorn står och hackar i vänteläge, och då är det inte mycket man kan göra, förklarar Jan Ingemarsson.

Problemen med datasystemet leder till att kunderna kan få vänta flera timmar på sin tur.

– Dagar när vi stänger klockan sex har de sista kunderna gått vid tio, halv elva på kvällen, berättar gruppchef Christina Ekstrand.

Fyra av femton sjukskrivna

Många visar förståelse, framhåller Jan Ingemarsson. Men man får också höra »otryckbara saker«.

– Folk blir arga när de ska ut och resa och inte ens kan få besked om när de kan få ut sitt pass, säger Karin Svenning, ST-ordförande för citysektionen. Personalen blir utskälld för en situation de inte rår för. En blev till och med spottad på.

Den pressade arbetssituationen har redan lett till att fyra av femton passhandläggare sjukskrivits för stressrelaterade sjukdomar. Och det är fler som går på gränsen, anser Christina Ekstrand.

Stängning flyttar problemet

Skyddsombuden har diskuterat alternativet att stänga cityexpeditionen med hänvisning till arbetsmiljölagens paragraf om risk för liv eller hälsa.

– Dilemmat är att då flyttar vi problemet någon annanstans, säger STs huvudskyddsombud Anders Karls. Men det är inte
acceptabelt att låta detta fortgå.

STs sektionsstyrelse kräver att Rikspolisstyrelsen tar sitt ansvar. I annat fall kommer skyddsombuden att gå in och stoppa arbetet, varnar ST.

Thomas Wahlberg på RPS, projektledare för de nya passen, anser att problemen med datastopp har överdrivits. Han säger också att störningarna inte beror på passystemet i sig, och att det är olyckliga omständigheter som gjort att de inträffat just nu.

Trodde aldrig på sådant kaos

Christina Ekstrand hävdar dock att situationen är exceptionell.

– Vi är ganska härdade av nya datasystem, men jag trodde aldrig att det skulle bli ett sådant här kaos.

Enligt Maj Axelsson, ordförande för ST inom Polisväsendet, har passexpeditioner i hela landet stora mängder ansökningar och långa handläggningstider. Men hon vet ännu inte hur situationen har påverkat de anställdas hälsa.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmiljö ST
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA