Arbete mot diskriminering utreds

MÅNGFALD2014-01-31

Regeringen ska utreda hur arbetet mot diskriminering kan organiseras och effektiviseras. Utredningen ska bland annat se över DOs förutsättningar att effektivt motarbeta diskriminering.

Regeringen uppdrar till en särskild utredare att se över lagstiftningen för att säkerställa att det finns goda förutsättningar för personer som utsätts för diskriminering att ta till vara sina rättigheter. Utredaren ska bland annat analysera Diskrimineringsombudsmannens, DO, rättsliga möjligheter och mandat och se om det behövs förtydliganden. Utredningen ska också belysa hur det statliga stödet till organisationer och stiftelser som arbetar mot diskriminering används och ta ställning till om länsstyrelserna bör få ett utökat ansvar.

”Diskrimineringslagen ska motverka diskriminering och främja lika rättigheter och möjligheter oavsett kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion, funktionshinder, sexuell läggning eller ålder. Formella rättigheter leder dock inte automatiskt till lika rättigheter i praktiken. Därför behöver vi se vad som kan göras för att den som utsätts för diskriminering bättre ska kunna ta tillvara sina rättigheter”, säger integrationsminister Erik Ullenhag, FP, i ett pressmeddelande.

DO Agneta Broberg välkomnar den nya utredningen i ett pressmeddelande. DO har tidigare efterlyst tydligare lagstiftning kring andra aktörers möjligheter att agera:

”Jag tycker att det är bra att man inte enbart tittar på hur andra aktörer arbetar med diskrimineringsfrågorna, utan också samtidigt tittar på DO:s roll. Det är två sidor av samma fråga. Vi vet att det finns oklarheter i nuvarande lagstiftning och en översyn handlar om att svara på om DO har det mandat som behövs för att lösa uppdraget på bästa sätt.”

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA