Antalet sjukdagar ökade förra kvartalet

SOCIALFÖRSÄKRINGAR2011-03-03

Antalet sjukdagar per anställd ökade under fjärde kvartalet förra året med 0,04 dagar jämfört med samma kvartal 2009. Samtidigt ökar det totala antalet sjukdagar betydligt snabbare.

Statistiska Centralbyrån, SCB, redovisar att antalet sjukdagar per anställd börjat öka. Också antalet sjuktillfällen per anställd ökade sista kvartalet 2010 jämfört med samma period 2009. Utvecklingen är likartad i privat och offentlig sektor, och det var bara bland kvinnor i kommunal sektor och män i staten som antalet sjukdagar minskade under perioden.

Samtidigt skriver Dagens Nyheter, DN, att det totala antalet sjukdagar ökar kraftigt, därför att allt fler utförsäkrade kommer tillbaka till Försäkringskassan och återgår till sjukskrivning. Enligt Försäkringskassans statistik, som DN hänvisar till, ökade antalet sjukdagar med 17 procent i januari i år, jämfört med samma period året innan.

”Nu kommer de tillbaka från Arbetsförmedlingen, där man konstaterat att de inte kan arbeta. Vi behöver verkligen fundera på vad vi över huvud taget kan göra med dessa personer. Vi kan inte låtsas att vi inte har sett dem förut”, säger Försäkringskassans chef Adriana Lender till DN.

De som nu kommer tillbaka lämnade sjukförsäkringen för att deras dagar var slut och inte för att Försäkringskassan ansåg att de hade blivit friska, konstaterar DN. Enligt Försäkringskassans försäkringssamordnare Cecilia Udin behövs nu grundligare utredningar från vården för att klargöra de här personernas möjligheter att få sjukersättning:

”Det här är ju sjuka personer och sjukvården borde ge den vård som behövs. Det behövs kanske ytterligare multiteam där flera yrkesgrupper arbetar gemensamt med att hitta rätt vård och insatser”, säger hon till DN.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA