Antalet arbetslivsforskare halverat

ALI2007-11-23

Antalet svenska forskare på arbetslivsområdet har halverats i och med nedläggningen av Arbetslivsinstitutet, ALI. Det visar en aktuell kartläggning.

ALI lades ned vid halvårsskiftet efter beslut av regering och riksdag. På uppdrag av Forskningsrådet för arbetsliv och socialvetenskap, FAS, och Vinnova har ATK Arbetsliv kartlagt vad den forskande personalen ägnar sig åt efter nedläggningen.

Rapporten visar att ungefär hälften av de 285 forskarna vid ALI har lämnat arbetslivsområdet. De har antingen bytt verksamhet, gått i pension eller är arbetslösa. Utredarna uppskattar att det ekonomiska avbräcket för arbetslivsforskningen blir 100 miljoner kronor 2007, 150 miljoner 2008 och 200 miljoner 2009.

Regeringens beslut att institutet skulle få behålla reservationsmedel på 60 miljoner kronor har underlättat för de ALI-forskare som sökt sig till nya forskningsmiljöer inom universitet och högskolor.

Enligt rapporten är det svårt att bedöma hur hållbara de nya forskningsmiljöerna vid universitet och högskolor kommer att bli i praktiken. Det beror på att det inte finns några garantier för en långsiktig finansiering.

FAS och Vinnova har i uppdrag att samordna svensk arbetslivsforskning. FAS har beviljat omkring 10 miljoner kronor och Vinnova omkring 3 miljoner kronor som tilläggsanslag till några projekt där forskare som tidigare arbetat vid ALI är verksamma.

FAS och Vinnova har också beviljat ett tidsbegränsat stöd till fortsatt utgivning av tidskriften Arbetsliv och Arbetsmarknad.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA