Anställda pressas att säga upp sig

F-KASSAN2007-03-28

Inför de kommande nedskärningarna inom Försäkringskassan har chefer på flera håll uppmanat anställda att säga upp sig frivilligt. Fullständigt skandalöst, anser ST-avdelningens ordförande.

–Först slog en medlem larm, och när vi gick ut med en förfrågan till medlemmarna fick vi mejl från minst tio personer som råkat ut för detta, berättar Siv Norlin, ordförande för ST inom Försäkringskassan och förste vice förbundsordförande.

Facket har tagit upp frågan i den partssammansatta grupp som arbetar med omställningen inom kassan, och arbetsgivarföreträdarna centralt håller med om att detta är oacceptabelt, säger Siv Norlin.

Uppmanats tre gånger

De flesta mejl kommer från ST-medlemmar i Skåne och Värmland. En handläggare i Värmland, som vill vara anonym, säger till ST Press att han vid tre tillfällen uppmanats att säga upp sig.

–Det är en sak att informera om möjligheten, säger han. Men när först sektionschefen och sedan områdeschefen frågade blev jag förbaskad. Jag fick frågan tre gånger och sa nej tre gånger.

Han tror att de kom till honom för att de inte var nöjda med hans arbetsresultat.

–Sedan en person blev sjukskriven har jag fått lära upp två nya, och det tar tid. De tycker väl att det inte går fort nog.

En kvinnlig medlem i Skåne säger att hon fick höra av sin chef att han trodde att hon inte skulle klara produktionskraven framöver och att hon därför borde säga upp sig.

–Det har varit väldigt obehagligt, och man känner sig hjälplös. Han sa att om jag inte blev uppsagd i första omgången, då turordning efter anställningstid gäller, skulle jag bli uppsagd i maj. Då ska man göra upp produktionskrav för varje individ, och det blir väldigt höga krav.

Kvinnan arbetar kort deltid och har sjukersättning i övrigt.

–För mig är det mycket viktigt ekonomiskt att ha jobbet kvar. Om jag blir uppsagd eller säger upp mig får jag bara sjukersättningen på 75 procent av en heltid, och det klarar man sig inte på. Jag kan inte få a-kassa, eftersom jag har arbetat för lite.

Många liknande fall

Claes Petterson, som är ordförande för ST-sektionen vid Försäkringskassan i Skåne, säger att problemet att chefer försöker pressa anställda att lämna myndigheten har kommit upp på många av det tjugotal medlemsmöten som sektionen haft under senhösten och vintern.

–Medlemmar har känt sig jagade, säger han. Vi har tagit upp det med ledningen i länet, och man håller med om att det inte ska fungera så. Å andra sidan säger de att de vill göra klart för var och en vad framtiden innebär, så att man kan göra riktiga val.

Enligt Claes Petterson har chefer haft samtal med personer som man inte tror kommer att klara produktionskraven efter nedskärningar och omorganisation.

200 ska bort i Skåne

Cheferna är också pressade, påpekar han – kassan i Skåne måste dra ned med omkring 200 personer på grund av minskad budget, men alla arbetsuppgifter är kvar.

–Men samtidigt är Försäkringskassan en stor arbetsgivare, och borde kunna hantera personalen på ett bra sätt. Dessutom har vi i uppdrag att motverka ohälsan och återföra människor i arbete, och det vore inkonsekvent om Försäkringskassan själv säger upp alla som inte kan prestera hundraprocentigt. Jag tycker att det är för djävligt, rent ut sagt, säger Claes Pettersson.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA