Anställda missnöjda med lönen

RIKSDAGEN2004-02-11

Stressigt, missnöje med lönerna, inte särskilt högt i tak, men trivsamt ändå.

Av:  Eva Spira

Så kan man sammanfatta den attitydmätning som Sifo genomfört bland personalen på Riksdagsförvaltningen.

Undersökningen visar att många känner sig stressade eller saknar energi.

– Mätningen gjordes när arbetet med budgetproppen pågick och belastningen var hög. Det kan ha påverkat resultatet, menar, Per Bengtsson, administrativ direktör vid Riksdagsförvaltningen.

40 procent anser att konflikter och oenighet kan diskuteras öppet på enheten, medan 30 procent inte gör det. 17 procent anser inte att de öppet kan säga vad de tycker i olika frågor.

– Det här är tveklöst ett ledningsproblem som vi måste ta itu med, säger Per Bengtsson.

Men han förklarar att siffrorna inte sägs vara högre än på andra statliga arbetsplatser.

Att 16 procent inte anser att riksdagen är en jämställd arbetsplats har han svårt att förstå.

–Bland cheferna är hälften kvinnor och vi har en jämställdhetsplan som fått godkänt av Jämo, säger Per Bengtsson.

Tio procent anger att det förekommer mobbning.

STs ordförande vid Riksdagsförvaltningen, Christian Björn, säger att han inte hört att det skulle vara lågt i tak eller förekomma mobbning.

– Men jag hoppas att undersökningen används som ett arbetsmaterial och att arbetsgivaren ser till att ta tag i problemen, säger han.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA