Annons:

Anställda fick inte prata med medier

FKASSAN2007-02-06

En enhetschef på Försäkringskassan i Skåne instruerade i ett mejl sina medarbetare att inte svara på frågor från journalister. Uppmaningen strider mot grundlagens yttrandefrihetsregler.

Enligt mejlet hade enhetschefen på kontoret i Trelleborg samrått med sin närmaste överordnade innan hon skickade ut det till medarbetarna. Bakgrunden var att en reporter från en lokaltidning ringt upp en av Försäkringskassans medarbetare och ställt frågor om de kommande neddragningarna på kassan.

Hänvisar till länsdirektören

I mejlet förklarade enhetschefen att medarbetaren hanterat samtalet bra, när hon undvek att svara på frågorna:

»Och det är också mitt budskap till er, svara inte på frågorna! Ni ska hänvisa dessa journalister till Skånes direktör Åsa Andersson, inte någon annan«, står det i mejlet.

På en fråga från ST Press svarar länsdirektör Åsa Andersson först att hon inte känner till det aktuella mejlet. Sedan medger hon att hon haft kontakt med det lokala facket, som berättat om innehållet. Hon säger att hon är klar över att en order att inte tala med journalister strider mot grundlagens regler om meddelarfrihet.

–Naturligtvis står det varje medarbetare fritt att prata med journalister. Det är om man frågar efter Försäkringskassans uppfattning jag som arbetsgivare är den som kan uttala mig om kassan.

Åsa Andersson säger att hon inte upplever att det blivit lägre i tak inom Försäkringskassan på senare tid.

–Men det är klart att enskilda medarbetare kan känna sig pressade av den här situationen, där ingen vet vad som kommer att hända framöver.

Oro bland de anställda

Claes Pettersson, ordförande för ST inom Försäkringskassan i Skåne, fick reaktioner från bekymrade medlemmar sedan e-brevet skickats ut:

–Vi har fått frågor från medlemmar som visar att det finns de som är rädda för att prata med pressen och till och med tror att man skulle kunna bli uppsagd.

Den snabba avpolletteringen av länsdirektören Åke Ljusberg i Jämtland i början av förra veckan (se sid 4) har bidragit till oron, tror Claes Pettersson.

–När anställda hör sådant och samtidigt får den här typen av mail så är risken uppenbar att öppenheten drabbas, att det blir tyst på arbetsplatserna och att initiativ och kreativitet minskar. Och det är ett allvarligt problem för verksamheten och arbetsmiljön. Inte minst i vår nuvarande situation när kassan måste göra sig av med ett stort antal anställda.

Sedan ST-sektionen riktat kritik mot mejlet har Försäkringskassan gått ut med ett klargörande där man förklarar att det står alla anställda fritt att prata med pressen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsrätt Media
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA