Anställda ersätts av Manpower
Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, har lagt ut en del av sin kärnverksamhet på entreprenad. De som arbetar med försöksdjur har sagts upp – men först sedan de lärt upp ersättarna från Manpower.
– Att behandla människor på det här sättet är inte värdigt, anser ST-företrädaren Eva Larsson.
Hon arbetar på FOIs enhet i Umeå, där man bland annat har ett djurhus och föder upp råttor som försöksdjur. Ledningen beslutade i höstas att av ekonomiska skäl lägga ut skötseln av djurhuset på entreprenad, och slöt ett avtal med bemanningsföretaget Manpower.
De tre personer som arbetade i djurhuset sades upp och ersättare från Manpower kom in. Ronald Mella var den som sades upp sist. Han har arbetat i FOIs djurhus sedan 1988.
– Jag tycker inte att jag har fått en rimlig förklaring av arbetsgivaren, säger han. Jag slutade fråga, för svaren var så diffusa. Men det är ett taskigt behandlande.
Även STs avdelning inom FOI tycker att argumenten för en utkontraktering är svaga och otydliga. Enligt Eva Larsson och ST-avdelningens ordförande Anders Andersson finns också en säkerhetsaspekt att ta hänsyn till när man lägger ut kärnverksamhet, vilket de anser att ledningen inte gjort.
– Det är en arbetsmiljöfråga, hävdar Anders Andersson. De hyr in en funktion, inte en person, och bemanningsföretaget sätter in den de får tag i.
I en verksamhet som djurhuset finns risk för att det kommer in främmande virussmitta om man inte har noggranna rutiner, framhåller han. Det har man hittills klarat sig ifrån under alla år, medan exempelvis djurforskningen vid Umeå universitet drabbats vid flera tillfällen.
Och Eva Larsson påpekar att de anställda vid Manpower har sin lojalitet dit snarare än mot FOI. Samtidigt får de tillgång till myndighetens intranät och e-post.
Möjligen som en ödets ironi är två av de tre utsända från Manpower tidigare FOI-anställda, som blivit uppsagda relativt nyligen på grund av nedskärningar. De som nu mist jobbet har alltså blivit utbytta mot tidigare uppsagda kollegor. Fast nu är de senare anställda av ett bemanningsföretag, vilket bland annat innebär mindre inkomsttrygghet och sämre avtalsförmåner.
– De som sagts upp nu fick också erbjudande om jobb på Manpower, men ingen nappade, konstaterar Eva Larsson.
Enligt avdelningschefen Anders Norqvist kommer FOI att spara omkring 400 000 kronor per år genom att låta entreprenörer sköta djurhuset. Besparingen beror framför allt på att inhyrd personal kan anlitas mer flexibelt.
Forskningsavdelningen i Umeå har ett sparkrav på 40 miljoner kronor till 2008. Neddragningarna som redan gjorts kanske inte räcker, och då måste man bedöma om djurhuset över huvud taget ska finnas kvar, säger Anders Norqvist.
– Och det blir lättare att avveckla verksamheten utan egna anställda.
Ronald Mella har för sin del inte bestämt vad han ska rikta in sig på i framtiden. Han har en universitetsutbildning som passade arbetet i djurhuset, men arbetsmarknaden på det området är begränsad.
– Jag är inte bitter, men jag tycker att det var tråkigt att behöva gå. Det kanske är så att så länge man inte är utsatt själv förstår man inte vad sådant här innebär. Man kan laborera med folk på golvet utan att känna någon skuld. Det verkar som om vi håller på att få ett a-, b-, c- och kanske till och med d-gäng på arbetsplatserna.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.