Vägglus, Cimex lectularius.
Bild: Mostphotos
Vägglus, Cimex lectularius.

Anställda delar kontor med vägglöss

ARBETSFÖRMEDLINGEN2018-09-25

I dag är Arbetsförmedlingen i Kista stängd för sanering av vägglöss. I början av september fick personalen veta att ett vilrum var avstängt ”på grund av ommöblering”. Men inte förrän lusinvasionen bekräftats av Anticimex en dryg vecka senare fick de veta den egentliga orsaken. Minst tre anställda har fått löss i sina hem.

I dag, tisdag, är Arbetsförmedlingen i Kista i nordvästra Stockholm stängd på grund av sanering. Personalen är beordrad att jobba hemifrån.

Det var i början av september som två anställda på kontoret fick kliande utslag efter att ha vistats i ett vilrum. I samråd med arbetsgivaren såg skyddsombudet till att rummet genast stängdes av.

På dörren sattes det upp en lapp med texten ”Avstängt på grund av ommöblering”.

– Då visste vi inte vad det kunde vara, men vi ville inte att personalen skulle gå in där, säger Linnéa Stigsäter, kontorschef på Arbetsförmedlingen i Kista.

Varför kommunicerade ni inte det? Att det pågick en ommöblering var ju inte sant.

– Nej, det är lätt att vara efterklok.

13 september kunde Anticimex med hjälp av en lushund konstatera att det fanns vägglöss i vilrummet och i omkringliggande kapprum och kontorslandskap. Dessa ytor stängdes genast av, men i resten av kontoret, och för de hundra medarbetarna, fortsatte verksamheten som vanligt. Trots att alla ytor inte kontrollerats än.

Enligt anställda som Publikt varit i kontakt med skapade detta stor oro och stress bland medarbetarna. Anticimex lushund hittade senare vägglöss på ytterligare två ställen i lokalen. Enligt arbetsplatsens skyddsombud Voula Theodoridou har det också hittills konstaterats att tre medarbetare fått vägglöss hemma.

– Det är naturligtvis mycket olyckligt och det känns inte alls bra, säger Linnéa Stigsäter.

De medarbetare som Publikt haft kontakt med ifrågasätter varför arbetsgivaren inte utrymde lokalerna helt när de fick veta att det fanns vägglöss.

– Jag har hela tiden haft en dialog med Anticimex som är experter på skadedjur och min bedömning är att det inte har varit nödvändigt att utrymma, säger Linnéa Stigsäter.

Under tisdagen har Anticimex arbetat med sanering av Arbetsförmedlingens lokaler i Kista, bland annat genom att lägga ut kisel. Först om åtta veckor går det att avgöra om saneringen lyckats.

Enligt skyddsombudet Voula Theodoridou har Anticimex uttryckt att det är mindre chans att saneringen lyckas om kontoret är stängt under denna tid.

– Det vi fått veta av Anticimex är att lössen måste gå i kislet för att dö och de lockas fram ur sina gömmor av utandningsluft och svett till exempel.

Planen är därför att Arbetsförmedlingen i Kista ska vara öppen som vanligt från och med onsdag.

– Jag har förståelse för att medarbetare tycker att det känns olustigt. Men det är olika hur man reagerar. Jag kommer att prata med varje individ och i vissa fall erbjuda personer att jobba hemifrån, säger kontorschef Linnéa Stigsäter.

Daniel Sund är STs arbetsplatsombud på Arbetsförmedlingen i Kista. Han är mycket frågande till arbetsgivarens hantering av detta.

– Så länge de inte kan garantera att det är lusfritt så måste de hålla kontoret stängt. Både av hänsyn till medarbetarna och till kunderna, säger han.

Vägglus (Cimex lectularius)

En vägglus är stor som en äppelkärna, 4–5 mm. Honan lägger 1–5 ägg om dagen. Vägglöss är blodsugande. Dagtid lever de i springor i sängbottnar, möbler mm. I skymningen kommer de fram och uppsöker en lämplig värd, ofta en sovande människa, som de kan suga blod av. Svullnad och rodnad tillsammans med viss smärta och klåda är vanliga symptom efter bett av vägglus.

Källa: Anticimex.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmiljö