Ändring av regler behövs för jämställd föräldraledighet

SOCIALFÖRSÄKRINGAR2024-12-09

Reglerna måste ändras om fördelningen av föräldraledighet mellan mammor och pappor ska bli mer jämställd, visar en ny rapport från Försäkringskassan. De senaste åren har utvecklingen rört sig mycket lite.

Försäkringskassan konstaterar i den nya rapporten att fler politiska reformer kan behövas om de politiska målen om ett mer jämställt uttag ska nås. 2014 tog kvinnor ut 78 procent av föräldraledigheten under barnets första två år, för barn födda 2021 var motsvarande siffra 75 procent.

”Om man ska uppnå de politiska mål som nu är uppställda så behövs troligen förändringar i regelverket”, förklarar analytikern Anna Nyman i ett pressmeddelande.

I rapporten beskriver Försäkringskassan olika reformer som skulle kunna öka jämställdheten och vilka effekter de skulle kunna få. Föräldraledighet kan vara både tid med ersättning från Försäkringskassan och obetald ledighet. Därför har myndigheten granskat reformer som berör båda de delarna. Det handlar om fler reserverade dagar, ekonomiska incitament, begränsad möjlighet till obetald ledighet och att begränsa rätten till föräldrapenning till kortare tid.

”Vilken typ av förändringar som skulle kunna vara aktuella beror framför allt på vilka politiska mål som ska vara i fokus för föräldraförsäkringen, och hur snabbt man vill nå de uppsatta målen. Ett mål kan vara att män ska vara mer involverade i barnens omvårdnad, ett annat att kvinnor snabbare återvänder till arbetsmarknaden”, betonar Anna Nyman.

Fler öronmärkta dagar för respektive förälder skulle enligt rapporten bidra till att öka pappors involvering i omvårdnaden av barnet. För att få fler kvinnor att snabbare komma tillbaka till arbetet skulle fler reserverade dagar förmodligen behöva kombineras en ökad reglering av rätten att vara obetalt föräldraledig under barnets första 18 månader.

Försäkringskassan konstaterar i rapporten att reglerna kring föräldraledighet är komplicerade och inte bara hänger samman med föräldraförsäkringen. Också regler i kollektivavtal och i skattesystemet har betydelse för hur uttaget av ledighet påverkar föräldrarna. Det gör det svårt för enskilda föräldrapar att fatta informerade beslut om föräldraledigheten. Mer enhetliga regler skulle enligt rapporten göra det lättare att planera och överblicka konsekvenserna på både kort och lång sikt.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA