Ändrade regler för a-kassan

A-KASSAN2013-03-14

Riksdagen har fattat beslut om ett stort antal förändringar i reglerna för a-kassan. Efter 1 september måste den som begär ersättning intyga på heder och samvete att de uppgifter man lämnar är riktiga.

Riksdagens beslut bygger på en proposition från regeringen. Motförslag från en oenig opposition röstades ned, tillsammans med ett antal motioner om a-kassan.

Regeringen hade föreslagit ett antal detaljändringar, bland annat i de allmänna villkoren för a-kassan och i reglerna för sanktioner mot den som bryter mot regelverket. V och MP ville att hela förslaget skulle avslås, i avvaktan på arbetet i socialförsäkringsutredningen:

”Ett av de definierade problemen med dagens a-kassesystem är just att det saknar helhetssyn och är något av ett lapptäcke. Det är oöverskådligt för individen och krångligt för den oinvigde”, sa Mehmet Kaplan, MP i debatten.

Reglerna för sanktioner mot den som bryter mot reglerna ändras. Det blir tre typer av förseelser som kan leda till sanktioner – att missköta sitt arbetssökande, att förlänga sin tid i arbetslöshet respektive att orsaka sin arbetslöshet. Själva sanktionerna blir mildare än i dag. Upprepade förseelser av samma typ ska leda till avstängning från ersättning i allt längre perioder. Åtgärden nedsättning av ersättning avskaffas.

A-kassorna får större möjligheter att hålla inne ersättning under tiden som de utreder rätten till ersättning.

Den som lämnar oriktiga uppgifter och den som låter bli att anmäla ändrade förhållanden ska kunna uteslutas ur a-kassan eller förlora rätten till ersättning. Det kan också bli aktuellt med åtal enligt brottsbalken och bidragsbrottslagen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA