Ams saknar strategi inför generationsväxling
På Ams är nästan var femte anställd över 60 år. Men ledningen har ingen plan för hur de omfattande pensionsavgångarna ska hanteras.
Bland Sveriges tio största stagliga myndigheter har Ams den äldsta personalen. Nästan 19 procent av de anställda är över 60 år. Men myndighetens centrala ledning i Stockholm hänvisar till länsarbetsnämnderna när det gäller planeringen inför den stora omställning som väntar inom kort.
- Vi på centrala Ams har ett övergripande strategiskt ansvar att tänka på det, medger förhandlingschefen Britt-Marie Samuelsson. Och jag hörde nyligen att detta är ett område som vi behöver fundera över, och se en övergripande bild av hela verket. Men jag kan inte säga att det finns någon verksstrategi.
Ams har nyss anställt en person som ska arbeta med bland annat kompetensförsörjning.
Britt-Marie Samuelsson tror inte heller att någon på Ams har en bild av vad länsarbetsnämnderna gör för att lösa frågan.
- Det är väl där vi har en brist, säger hon.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.