Ams-program får inte kränka integriteten
Arbetsförmedlingen får inte pressa arbetssökande att i gruppsamtal redogöra för sin utbildningsbakgrund, yrkeserfarenhet och vilka jobb man söker. Det säger Justitiekanslern i ett beslut.
Ärendet gällde en arbetslös man som var tvungen att delta i jobbsökaraktiviteter på Östermalms arbetsförmedling i Stockholm för att få ut sin a-kassa. Han blev kallad till ett gruppmöte, där han bland annat ombads att redovisa vilka arbeten han sökt under veckan. Mannen ansåg detta integritetskränkande och vägrade, vilket ledde till att förmedlingen återkallade anvisningen till arbetsmarknadsprogrammet.
Justitiekanslern säger i sitt beslut att de uppgifter mannen förväntades lämna på mötet omfattas av sekretess. Även namn, utbildning och yrkeserfarenhet är belagt med sekretess i samband med arbetsförmedling. Det är rent felaktigt att återkalla en anvisning enbart på grund av att en person vägrat lämna ut sekretessbelagda uppgifter, slår JK fast.
Arbetsförmedlingen måste i stället hitta en annan arbetsmarknadsåtgärd, som passar personen i fråga bättre. Dessutom är det viktigt, fortsätter JK, att handläggaren informerar om sekretessreglerna och vilka uppgifter som kommer att efterfrågas på möten av det här slaget. Handläggarna får aldrig insistera om de märker att en person inte vill lämna en viss uppgift.
Enligt yttrandet från Östermalms arbetsförmedling är gruppsamtal en i det närmaste vardaglig aktivitet på de flesta arbetsförmedlingar.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.