Ams kritiseras av a-kasseinspektionen

AMS2005-11-02

Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF, riktar allvarlig kritik mot Ams för godtycke när arbetsförmedlingarna stänger av arbetslösa från arbetsmarknadspolitiska program.

Under förra året blev 3 017 personer avstängda från ett arbetsmarknadspolitiskt program. Anledningen kan vara att man misskött sig eller stört verksamheten, eller att man avvisat ett erbjudande om lämpligt arbete utan för arbetsförmedlingen godtagbar anledning. Konsekvensen blir att man mister sin rätt till a-kassa och att man automatiskt blir avstängd från ersättning under 45 dagar.

IAF har granskat ett urval av de aktuella fallen och konstaterar i en rapport att samma förseelse tolkas på olika sätt av olika arbetsförmedlare, vilket leder till att påföljden för individen blir olika. Dessutom har man bara i en tredjedel av de granskade fallen kunnat konstatera att förmedlingen uppfyllt sin skyldighet att ge den arbetslöse chansen att komma med invändningar innan man fattar beslut.

Efter att ha granskat regler och styrdokument konstaterar IAF att varken förordningar, föreskrifter, allmänna råd eller Ams övriga metodstöd ger godtagbar vägledning för hur bestämmelserna ska tillämpas. Det är särskilt allvarligt för den som har aktivitetsgaranti, eftersom sanktionerna är mycket hårdare där än för andra arbetslösa.

Medan den som är öppet arbetslös och tackar nej till ett jobb får sin a-kassa nedsatt med 25 procent under 45 dagar, mister den som omfattas av aktivitetsgarantin hela ersättningen vid första förseelsen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA