AMS-chefen talar inte om kris
Arbetsförmedlingarna har inte anpassat verksamheten till den minskade budgeten i tid, anser AMS generaldirektör Anders L Johansson.
I förra numret av Statstjänstemannen berättade arbetsförmedlare i Stockholm om hur minskade anslag för 2003 drabbar de arbetslösa. Det saknas pengar till arbetsplatspraktik och nya utbildningar. Planerade handlingsplaner kan inte genomföras. Situationen är likartad över hela landet.
Enligt Anders L Johansson beror problemen till en del på att förmedlingarna inte i tid anpassat verksamheten till det minskade budgetutrymmet.
– Om budgeten är femton procent mindre än året innan, måste insatserna minskas lika mycket. Det handlar om att en och en halv arbetssökande på tio inte kan få del av åtgärderna. Men ju längre tid du väntar med att anpassa verksamheten i början av året, desto hårdare slår det resten av året.
Anders L Johansson säger att många arbetsförmedlingar har kunnat hålla planeringen utan större problem, men att det också har kommit reaktioner på budgetminskningen.
– Vår uppgift är att stötta de anställda. De har ett tufft jobb, men nu finns det mindre pengar och då måste omställningen ske professionellt.
Anders L Johansson ser det inte som sin uppgift att bedöma om anslagen är tillräckliga:
– Riksdagen har tagit beslutet att minska budgeten. Jag har ingen uppfattning om det.
Någon kris tycker han inte att det är frågan om. Det han framfört till regeringen är att med mer pengar och mer personal kan AMS göra ännu bättre insatser för att minska arbetslösheten. Men mer pengar lär det inte bli i budgeten för 2004.
Anders L Johansson ser å andra sidan inte framför sig någon dramatisk ökning av arbetslösheten. Han bedömer att den öppna arbetslösheten kan öka någon tiondels procent i höst. Enligt den senaste statistiken är den 4,5 procent, något mer än genomsnittet för 2002.
Men läget är svårbedömt. Skulle prognoserna slå helt fel kan regering och riksdag göra nya bedömningar, menar Anders L Johansson.
STs avdelningsordförande på AMS, Bent Nielsen, anser att ledningen inte varit tillräckligt tydlig om den minskade budgeten:
– Med snabbare och effektivare signaler ut i organisationen hade man sluppit den här häftiga inbromsningen.
Men en inbromsning hade det blivit i alla fall, menar han. När utgifterna ska ned med 15 procent tvingas verksamheten ner på en betydligt lägre nivå:
– Nästan hälften av förmedlingarnas pengar är bundna till aktivitetsgarantin. Där går det inte att spara. Därför slår minskningen väldigt hårt på övrig verksamhet, förklarar Bent Nielsen.
Enligt honom leder bristen på medel till att den öppna arbetslösheten blir högre än den skulle ha blivit annars.
– Och arbetsmiljön på förmedlingarna kommer också att försämras. Det blir fler arbetssökande och mindre resurser för att tillgodose deras behov.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.