Almega: För lite resurser till lotsar

ARBETSMARKNAD2010-11-29

Almega varnar för att systemet med etableringslotsar som tar emot nyanlända invandrare inte kommer att fungera. Orsaken är främst att det inte avsatts tillräckligt mycket resurser.

Från 1 december ska Arbetsförmedlingen ansvara för att ta emot nyanlända invandrare. I uppdraget ingår också att rekrytera ”etableringslotsar”, företag och ideella organisationer, som ska hjälpa de nyanlända in på arbetsmarknaden.

Arbetsgivarorganisationen Almega menar dock att det finns risk för att systemet inte kommer att fungera. Orsaken är, enligt Almega, att det avsatts för lite pengar till projektet. Därför är det flera etablerade företag som funderar på att inte vara med i Arbetsförmedlingens upphandling av etableringslotsar.

Almega pekar också på att det finns problem med själva konstruktionen av systemet. När den nyanlände har fått ett heltidsjobb ska lotsens uppdrag vara slutfört. Men det skulle ju kunna vara mer lämpligt för någon att arbeta halvtid och läsa svenska den återstående tiden, påpekar Almega. Därmed kan det uppstå en konkurrenssituation mellan etableringslotsen och SFI-anordnarna som sköter svenskundervisningen.

Avslutningsvis skriver Almega: ”Almega stödjer fullt ut tanken med etableringslotsar men tycker att det är olyckligt att Arbetsförmedlingen inte tillräckligt tagit till vara de synpunkter de tilltänkta utförarna lämnat.” Det i kombination med en dålig ersättningsmodell riskerar, enligt Almega, att en god tanke förfelas.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA