Allvarliga risker i statens betalningar

RIKSREVISIONEN2010-06-17

Riksrevisionen riktar i en rapport allvarlig kritik mot säkerheten i statens betalningar. Myndighetens rekommendationer är till stora delar hemliga. Rapporten visar på allvarliga risker.

Redan för två och ett halvt år sedan publicerade Riksrevisionen rapporten Krisberedskap i betalningssystemet. Den innehöll en bred genomgång av krisberedskapen i betalningssystemet som helhet. Den del av rapporten som gällde säkerheten i det statliga betalningssystemet hemlighölls då. I den hemliga delen visade då Riksrevisionen på allvarliga risker och sårbarhet i systemet för statliga betalningar.

Nu har myndigheten gjort en fördjupad granskning av säkerheten i de statliga betalningarna. Syftet med granskningen har varit att bedöma om de åtgärder regeringen och myndigheterna har vidtagit är tillräckliga för att förhindra allvarliga felaktigheter i och ett brottsligt utnyttjande av statliga betalningar.

Riksrevisionen har särskilt granskat regeringen, Riksgäldskontoret, Kammarkollegiet, Ekonomistyrningsverket samt 20 andra myndigheter. Granskningen visar att de risker som påpekades i den förra rapporten i december 2007 finns kvar. Regeringen och myndigheterna har inte vidtagit några avgörande åtgärder för att minska denna risk och sårbarhet eller förbättra säkerheten i övrigt.

I en hemlig bilaga till den publicerade rapporten beskriver Riksrevisionen de brister som har konstaterats. Om inte dessa brister åtgärdas finns det enligt Riksrevisionen risk att stora ofrivilliga felutbetalningar kan ske eller att brott begås med omfattande konsekvenser för både staten och samhället i övrigt. Det kan också finnas risk för att dessa brister utnyttjas av antagonistiska krafter för att störa landets betalningssystem, skriver Riksrevisionen i den offentliga delen av rapporten.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA