Alltför få insatser mot stress

ARBETSMILJÖ2014-10-27

Arbetsmiljöverket inspekterade 1 700 arbetsplatser i landet för att kontrollera hur arbetsgivare hanterar stress på jobbet. Vid sex av tio arbetsplatser saknades förebyggande arbetsmiljöarbete.

Trots att psykisk ohälsa är det snabbast växande arbetsmiljöproblemet saknas ett förebyggande arbetsmiljöarbete på sex av tio inspekterade arbetsplatser, konstaterar Arbetsmiljöverket efter att ha besökt mindre och medelstora arbetsplatser i hela landet.

”Det är oroväckande. Alla arbetsgivare har en skyldighet att fånga upp risker för arbetsrelaterad stress hos personalen på samma sätt som man undersöker andra risker för ohälsa och olycksfall på arbetsplatsen”, säger avdelningschef Håkan Olsson i ett pressmeddelande.

Inspektionerna gjordes vid förskolor, tillverkningsföretag, transportföretag, hotell och restaurang, bank och finans samt religiösa samfund. Inom hotell och restaurang samt tillverkningsföretagen fick mer än två av tre krav av myndigheten på olika åtgärder.



”Få arbetsplatser är idag förskonade från stress och hög arbetsbelastning. En utarbetad medarbetare, som tvingas blir långvarigt sjukskriven, kan bli dyr också för arbetsgivaren. För ett hållbart arbetsliv är det därför viktigt att man skapar rutiner, dokumenterar, följer upp och åtgärdar riskerna för anställda att få besvär av stress och hög arbetsbelastning”, säger Håkan Olsson.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmiljö
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA