Allt tuffare för långtidssjuka

TCO2009-06-16

Allt fler ställs utanför arbetslivet. Arbetsgivarna sållar bort dem som varit långtidssjuka eller som är sjukskrivna från ett annat jobb, enligt en kommande rapport från TCO.

Tempot och kraven i arbetslivet blir allt högre och oavsett om konjunkturen är låg eller hög så får vissa aldrig en chans. Hälften av arbetsgivarna ratar långtidsarbetslösa och sjukskrivna vid nyanställningar. Det hävdar TCO i den kommande rapporten ”Jakten på superarbetskraften”.

– Det vi ser är att arbetsgivarna helt enkelt ratar dem som har perioder av sjukdom eller långtidsarbetslöshet och då duger inte det man hittills har försökt göra från den politiska nivån, både den nuvarande regeringen och den gamla, säger TCOs ordförande Sture Nordh till SVT.

Statistiska centralbyrån, SCB, har på TCOs uppdrag frågat 2 600 arbetsgivare i företag med mer än 10 anställda. Mer än varannan sa nej till att anställa någon som är sjukskriven från ett annat arbete och nästan lika många vill inte heller anställa någon som varit långtidsarbetslös.

– Det som behövs är ordentliga satsningar på utbildning och kompetensutveckling. Detta kommer att betala sig på lång sikt och det måste göras nu, säger Sture Nordh.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA