Allt sämre pressfrihet i EU-länder

PRESSFRIHET2010-10-22

Pressfriheten i EU blir allt sämre. Organisationen Reportrar utan gränser varnar för att flera EU-länder har stora problem. Bland annat visar myndighetspersonal i flera länder förakt mot det journalistiska arbetet.

Reportrar utan gränser har vid upprepade tillfällen uttryckt sin oro över den försämrade pressfrihetssituationen i EU. Varje år sammanställer organisationen ett pressfrihetsindex över journalisternas villkor i världens olika länder. 2010 års index visar att flera EU-länder halkar nedåt på listan.

Samtidigt som ett antal europeiska länder – däribland Norge, Finland, Sverige och Schweiz –får ett bra betyg, försämras situationen i flera EU-länder . Italien hamnar på 49e plats, Rumänien på 52a och Grekland och Bulgarien på 70e.

Enligt Reportrar utan gränser går det inte att se några framsteg hos de länder som hamnar långt ner. Tvärtom skriver organisationen att länder som Frankrike och Italien under det senaste året haft problem med mediekoncentration, brott mot källskyddet, otålighet och förakt gentemot det journalistiska arbetet hos myndighetspersonal. Det – anser man – ”bekräftar oförmågan att bryta den negativa trenden”.

– Det är oroväckande att se hur ett flertal medlemmar av den Europeiska unionen fortsätter att falla i indexet. Om den inte tar sig samman riskerar EU att förlora sin position som världsledande i respekten för de mänskliga rättigheterna, skriver Reportrar utan gränsers internationelle sekreterare Jean-Francois Julliard i ett pressmeddelande.

Tio länder - bland annat Eritrea, Nordkorea, Iran och Turkmenistan - trängs på botten av listan. Där är läget särskilt allvarligt: mediearbetare förföljs och pressfrihetssituationen blir allt sämre, enligt Reportrar utan gränser.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA