Allt fler klassas som funktionshindrade

INKLUDERING2013-08-30

Andelen arbetssökande som klassas som funktionshindrade av Arbetsförmedlingen har ökat kraftigt. En av fyra arbetslösa klassas som funktionshindrad. För 20 år sedan var det bara var tionde.

Var fjärde arbetssökande klassas idag som funktionshindrad av Arbetsförmedlingen. För tjugo år sedan var det en på tio. En av förklaringarna är de ökande kraven i arbetslivet, enligt Kerstin Jacobsson, professor vid Göteborgs universitet, och Ida Seing, doktorand vid Linköpings universitet. De har intervjuat specialister på Arbetsförmedlingen, som arbetar just med funktionshinderkodning.

”Idag räcker det inte att ha rätt utbildning och relevant arbetslivserfarenhet för att få ett jobb. Du måste också ha rätt attityd och uppträdande. Vem du är som person är allt viktigare än vad du kan”, skriver Ida Seing i ett pressmeddelande.

Att inte ha social kompetens, flexibilitet, effektivitet och samarbetsförmåga kan enligt Arbetsförmedlingens bedömningar utgöra funktionshinder. Bland myndighetens koder för olika typer av funktionshinder finns till exempel ”psykiskt funktionshinder” och ”socialmedicinskt funktionshinder”. Ett socialmedicinskt funktionshinder kan vara att ha en kriminell bakgrund eller missbruk, men det kan också räcka med ett avvikande utseende, kraftig övervikt, piercing eller bristfällig hygien. Enligt forskarnas rapport kan den socialmedicinska koden bli en restkategori för människor som av olika skäl inte lever upp till kraven på social kompetens, flexibilitet och reflexivitet.

Enligt forskarna blir resultatet en rundgång i systemet – den som inte anses anställbar klassas som funktionshindrad, och den som klassas som funktionshindrad anses inte anställbar.

”Arbetslöshet har gjorts till ett individuellt problem. Ansvaret har skjutits över från samhället till individen. Rätten till anställning har omvandlats till en skyldighet att vara anställbar.

Samtidigt finns ett etiskt dilemma. Flera av de intervjuade ser sig som delaktiga i en negativ utveckling, genom att de stänger ut, stigmatiserar och stämplar människor som avvikande.”, skriverIda Seing.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Elisa (ej verifierad) tis, 09/03/2013 - 14:52
Lägg ner AF innan den lägger ner oss!

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA