Allt färre går forskarutbildning

HÖGSKOLAN2005-08-16

Antalet nya forskarstuderande minskade med över 20 procent förra året. Bara tolv procent av de som började forskarutbildning under 2004 hade arbetarbakgrund, enlig Högskoleverkets årsredovisning.

Det finns flera förklaringar till att antalet nybörjare på forskarutbildningarna minskade från 3 800 år 2003 till 2 900 år 2004. I vissa fall handlar det om att resurser har omfördelats för att anpassa antalet nya forskarstuderande till de faktiska resurserna. Och i vissa fall har högskolorna omfördelat resurser från forskarutbildningen till att möjliggöra anställning efter genomgången utbildning.

Bland forskarstudenterna var det för första gången någonsin kvinnlig övervikt förra året – 50,3 procent av nybörjarna var kvinnor. Totalt fanns hösten 2004 nästan 20 000 studenter på forskarutbildning.

360 000 personer var inskrivna vid universitet och högskolor hösten 2004. En tredjedel av dem var över 30 år. Antalet nyinskrivna studenter läsåret 2003/04 var 83 300. 15 procent av dem var gäststudenter.

Antalet studenter som tog sin första examen läsåret 2003/04 var 38 700, 35 procent fler än för tio år sedan. Av dem som tog examen var bara 36 procent män, och könsfördelningen blir allt snedare, konstaterar Högskoleverket i sin redovisning.

De populäraste utbildningsvägarna är lärare, sjuksköterska, ekonom, civilingenjör och socionom.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA