Akademisk strid om roller

HÖGSKOLAN2007-05-29

Rektorn för Stockholms universitet, Kåre Bremer, tycker att den nye universitetskanslern Anders Flodström försöker kapa åt sig för mycket makt och inflytande.

Universitetsrektor Kåre Bremer är orolig för att universitetskanslern ska bli för klåfingrig. I sin blogg skriver han att Högskoleverket, HSV, för en kampanj för att flytta fram sina positioner.

Bakgrunden är en intervju med Anders Flodström i HSVs egen tidning Nyheter & Debatt. Där säger universitetskanslern att många slåss om universitets- och högskolevärlden, men det är bara HSV som har uppdraget att se helheten. Och han anser att verket inte bara ska fördela resurser till grundutbildningen utifrån utbildningens kvalitet. Han anser också att verket ska utvärdera forskningen:

– De som ansvarar för forskningens kvalitet nu är bra på att bedöma enskilda projekt, men kan inte bedöma forskningsmiljön och helheten. Det skulle däremot HSV klara.

Det håller inte universitetsrektorn Kåre Bremer med om:

– Vetenskapsrådet och dess föregångare har långt innan HSV började med sina ämnesutvärderingar av utbildning sysslat med årliga och omfattande ämnesutvärderingar av forskning. Högskoleverket vill uppenbarligen ta över både utvärderingen av och resursfördelningen till universitet och högskolor.

Kåre Bremer tycker HSV ska fortsätta med att utvärdera utbildningen och Vetenskapsrådet med att utvärdera forskningen. Resursfördelningen till lärosätena bör skötas av utbildningsdepartementet eller något helt fristående organ som resursutredningen väntas föreslå, skriver Kåre Bremer.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA