Annons:

Akademiker får jobb lättare

HÖGSKOLAN2008-06-13

Högskolestudier gör det lättare att få jobb. En undersökning från Högskoleverket visar att åtta av tio med högskoleexamen har jobb, medan bara varannan med gymnasieexamen får det.

Högskoleverket har undersökt hur det gått för dem som tog sin examen år 2002. Tre år efter att man lämnat sina studier hade 80 procent av de med högskoleexamen fått ett jobb, och nästan alla inom det yrke de utbildat sig för. Bland dem som gått direkt från gymnasieskolan till arbetsmarknaden hade 49 procent jobb tre år senare. De som tagit sin gymnasieexamen på ett yrkesinriktat program har störst chans att få ett jobb.

Allra störst förutsättningar att etablera sig på arbetsmarknaden har den som fortsatt sina högskolestudier med en forskarutbildning. Av dem som tagit doktorsexamen hade 82 procent jobb tre år senare.

De forskarutbildade arbetar oftast som högskolelärare eller inom hälso- och sjukvården. Bland dem som har högskoleexamen är de vanligaste yrkena grundskollärare, sjuksköterska och ingenjör. Elever från gymnasieskolan arbetar oftast inom vård och omsorg eller som försäljare inom detaljhandeln.

Varannan av dem som tagit högskoleexamen arbetade tre år senare i privata näringslivet. Bara en av tio arbetar i staten.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA