Administration tynger arbetsförmedlare
Anställda på Arbetsförmedlingen har länge larmat om att de är för få för att klara av det nya systemet med aktivitetsrapporter. Nu lättar nytillträdde generaldirektören Mikael Sjöberg på kraven. Bra, men inte tillräckligt, tycker STs avdelningsordförande Helena Perlerot.
I höstas införde regeringen ett nytt system som innebär att arbetssökande ska redovisa sitt jobbsökande i en så kallad aktivitetsrapport. Annars riskerar de att bli av med sin arbetslöshetsersättning.
I mars ska närmare en halv miljon arbetssökande rapportera samtidigt för första gången. Hittills har det ställts krav på att arbetsförmedlarna ska granska varje rapport och följa upp med personliga möten.
Men ST inom Arbetsförmedlingen har larmat om att resurserna inte räcker till – det är för många arbetssökande per arbetsförmedlare.
Inte heller har det nya IT-stödet fungerat som det ska, varken för förmedlarna eller för de arbetssökande.
– Många är uppgivna och sjuktalen ökar. Det finns kontor där en fjärdedel av personalen är borta. Jag hoppas att vi har nått botten, men befarar att det inte är så eftersom vi ska bli ännu färre anställda, säger Helena Perlerot.
Åsa Jacobs är arbetsförmedlare och arbetsplatsombud för ST vid Arbetsförmedlingen i Sandviken. Hon säger att de anställda inte är emot själva systemet. Det är kraven på personliga möten som stressar.
Själv ansvarar hon för 191 arbetssökande som ska lämna in rapporter. Ett personligt möte med en arbetssökande tar i snitt 46 minuter, enligt Arbetsförmedlingens årsredovisning.
– Det hinner jag inte. Räknar man på tiden är det omöjligt, säger Åsa Jacobs.
En fjärdedel av hennes arbetssökande har inte lämnat in någon rapport i mars och dem måste hon följa upp särskilt.
– Det tar också tid. Vi har hamnat mer vid datorerna och med administration än att hinna träffa sökande och företag. Man sitter och klickar för att tillfredsställa ett system, säger hon.
Det hon är mest kritisk mot är dock detaljstyrningen från ledning och regering.
– Jag har sökande som sköter sig som jag ändå måste träffa. Medan det finns andra som behöver mer tid.
Men nu har Mikael Sjöberg, generaldirektör sedan 17 mars, beslutat att ta bort kraven på obligatoriska uppföljningsmöten och modifiera en del andra krav.
– Många medarbetare är väldigt arbetsbelastade. Jag vet inte hur mycket tid som frigörs, men vi ska gå från kvantitet till kvalitet, säger han.
Efter bara några dagar på jobbet kan han inte ge besked om när problemen med IT-stödet kan vara åtgärdade, förklarar han.
– Det är en komplex fråga, men självklart ska våra medarbetare ha bra verktyg.
Helena Perlerot tycker att åtgärderna är små steg i rätt riktning, men inte tillräckliga. Hon välkomnar att arbetsförmedlarna får använda sin profession och bedöma vilka som är i mest behov av hjälp.
– På något kontor har de jublat, medan andra är så pressade att de inte tycker att det är någon skillnad. Mer administration måste bort för att vi ska klara av vårt uppdrag.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.