AD-dom visar på vikten av förhandling
Handelsanställdas förbund åkte på ett bakslag i Arbetsdomstolen i veckan när de förlorade ett mål mot Coop. Tvisten gällde hur en nedskärning av arbetstid i en butik skulle hanteras. Men domen är inte så förvånande, tycker Veera Littmarck, förbundsjurist på ST: ”Det är inget nytt”.
Coop Forum Marieberg i Örebro gick dåligt. Så dåligt att ledningen ville dra ned på arbetstiden. Därför inleddes MBL-förhandlingar med Handels om att sänka arbetstiden för ett antal medarbetare från heltid till 30 eller 25 timmar i veckan. Medarbetarna och facket motsade sig inte själva åtgärden, men hävdade att företaget brutit mot anställningslagen när det skickade ut nya avtal till de anställda. Medarbetarna skrev på de nya avtalen, men ”under protest”.
Enligt facket blev medarbetarna i praktiken uppsagda och erbjudna nya tjänster, vilket innebär att de har rätt till sin gamla heltidslön under uppsägningstiden. Först därefter kan de nya anställningsförhållandena börja gälla. Dessutom ska turordningsreglerna beaktas när det handlar om uppsägningar.
Arbetsdomstolen anser dock att medarbetarna hade godkänt de nya avtalen när de skrev på. Att de gjort det ”under protest” betyder i det här fallet ingenting, enligt domstolen.
Om den protesten ska få en reell avtalsmässig effekt måste villkorandet godkännas på något sätt, så att arbetsgivaren får ett nytt bud som de får ta ställning till, förklarar Veera Littmarck, förbundsjurist på ST. I detta fall hade det kunnat vara: Vi går med på de nya avtalen, men under villkoret att den nya organisationen träder i kraft först när uppsägningstiden på nuvarande avtal löpt ut. Då hade det blivit en förhandlingsfråga.
– Om de kommit med motbudet att till exempel ha kvar sin heltidslön uppsägningstiden ut, då hade arbetsgivaren fått ta ställning till det, säger hon.
Veera Littmarck menar att det är en fråga som skulle ha avgjorts i förhandlingarna före tvisten. Juridiken är i det här fallet inte medarbetarna till hjälp. MBL ger bara facket rätt att få information och lägga fram sina åsikter i en förhandling.
– Men det är arbetsgivaren som leder och fördelar arbetet, säger hon.
Rent krasst är det inte så mycket man kan göra rent juridiskt i sådana här situationer, förklarar Veera Littmarck. Arbetstidsförkortningar har skett och sker. Om domen ger någon ny kunskap så är det snarare hur viktigt det är att förhandla väl.
Marita Larsson är central ombudsman på ST:
– Det man kan göra är att övertyga arbetsgivaren om att det finns risker med det de vill genomföra. Det är viktigt att de lokala företrädarna, som är de som förhandlar, tar in medlemmarnas vilja och förhandlar enligt den.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.