Annons:

91 fackligt aktiva mördades i fjol

INTERNATIONELLT2008-11-26

Varje år sammanställer Internationella fackliga samorganisationen, IFS, en rapport om kränkningar av fackliga rättigheter världen över. Den senaste visar att situationen för offentliganställda hårdnat.

Av:  Lars Tegermark

Rekordmånga fall av antifackliga lagar och våld mot fackligt aktiva observerades under 2007. Övergrepp rapporterades från 138 länder. 91 fackligt aktiva mördades, varav 39 i Colombia. Fackföreningsfientliga länder som Colombia, Burma och Vitryssland har nu fått sällskap av Guinea, Pakistan och Guatemala, länder där situationen kraftigt förvärrats.

En tydlig trend är att offentliganställda i allt större utsträckning berövas sina fackliga rättigheter. Länder som Kambodja, Guatemala och Etiopien har alla ratificerat FN-organet ILOs konventioner, men där stoppar lagstiftning effektivt fackligt engagemang bland statsanställda.

Problem även inom EU

– I Syrien riskerar offentliganställda till och med att bli av med sina medborgerliga rättigheter om de stör de offentliga tjänsterna. Rätt anmärkningsvärt, säger Helena Johanson, internationell chef på TCO.

Även i EU finns problem. Offentliganställda i Bulgarien och Estland saknar helt rätten att strejka.

Lagarna som berövar de statsanställda deras grundläggande fackliga rättigheter motiveras ofta av hänsyn till rikets säkerhet. Regeringarna använder begrepp som »oumbärliga tjänster« för yrkesgrupper som lärare, vårdpersonal och tjänstemän inom statsapparaten. Retoriken går att känna igen från USA, där kriget mot terrorismen använts som skäl när 6,9 miljoner offentligt anställda nekats rätten att organisera sig fackligt.

Ökat tryck att vänta

2008 ser ut att bli ett etter värre år. Globaliseringen av världsekonomin i kombination med en dalande konjunktur spås utöva ett allt större tryck på de mänskliga rättigheterna på arbetsmarknaden.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA