700 miljoner kronor till rättsväsendet
Anslagen till de rättsvårdande myndigheterna höjs med 700 miljoner kronor under 2020. Störst anslagshöjning går till Domstolsverket med 280 miljoner kronor.
Regeringen skriver i ett pressmeddelande att satsningarna i höstbudgeten syftar till att öka tryggheten och bygga ett starkare samhälle som håller ihop. Budgetpropositionen bygger på en överenskommelse mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna.
”I Sverige ska alla vara trygga, oavsett var man bor. Samhället ska vara starkt nog att skydda människor ifrån allt från vardagsbrott till grov organiserad brottslighet och terrorism. Kampen måste intensifieras, både mot brotten och mot dess orsaker”, skriver man i pressmeddelandet.
Sammanlagt tillförs Polismyndigheten, Säkerhetspolisen, Kustbevakningen, Tullverket, Åklagarmyndigheten, Ekobrottsmyndigheten, Rättsmedicinalverket, Sveriges Domstolar, Kriminalvården och Statens institutionsstyrelse cirka 700 miljoner kronor under 2020. Från och med 2022 beräknas satsningen uppgå till drygt 1,4 miljarder kronor årligen.
Domstolsverket välkomnar beskedet från regeringen om budgetförstärkningen med 280 miljoner kronor.
”Måltillströmningen till domstolarna har aldrig varit så hög som idag. Resurstillskottet är därför betydelsefullt för att domstolarna snabbare ska kunna avgöra fler mål och att rättssäkerheten värnas”, skriver ekonomidirektör Leif Eriksson på Twitter.
Också Kriminalvården reagerar positivt. På myndighetens webbplats skriver man att det på Liberalernas presskonferens framkommit att budgeten förstärks med 200 miljoner kronor redan i år och 130 miljoner kronor nästa år.
”Det här är en mycket positiv signal. Vi är givetvis glada över att vi har fått gehör och att regeringen och samarbetspartierna delar vår bild om det allvarliga läget för svensk kriminalvård”, kommenterar Kriminalvårdens tillförordnade generaldirektör Stefan Strömberg i ett pressmeddelande.
Han betonar också att Kriminalvårdens besparingar och effektiviseringar kommer att fortsätta. Enligt pressmeddelandet är det mycket viktigt att myndigheten får en budget i balans och att Kriminalvården minskar de anslagskrediter som ökat de senaste åren.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.